Societat 01/06/2022

El 64% dels menors de 14 anys infractors de Mallorca lluita per no reincidir

175 adolescents han participat en el primer any del programa d'atenció socioeducativa de l'IMAS per joves entre d'11 i 14 anys que han comès alguna infracció

2 min
Menors infractors: canvi de rumb

PalmaEl 64% dels casos de joves de menys de 14 anys que han comès una infracció derivats per la Fiscalia al Consell de Mallorca van fer "tasques de reparació", és a dir, "van donar comptes del que havien fet" per tal "d'evitar la reinserció". Així ho revela el balanç del primer any del Programa d'Atenció Socioeducativa per a Menors Infractors (PAMI) de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, presentat aquest dimecres per la consellera de Drets Socials i presidenta de l'institut, Sofia Alonso.

En xifres absolutes, un total de 175 de joves d'entre 11 i 14 anys infractors han participat des de l'abril del 2021 en aquest programa encara pioner a l'Estat. A hores d'ara, Mallorca és un dels quatre territoris de l'Estat –juntament amb el País Valencià, Catalunya i Aragó– on s'ha implantat aquest recurs, destinat a prevenir situacions de conflicte social de les persones menors d'edat.

Concretament, 120 dels 175 joves que han participat en el PAMI –servei que l'IMAS té concertat amb el GREC– són al·lots, enfront de 55 al·lotes. Pel que fa a la tipologia de les infraccions, les més comunes són casos de furt, assetjament o assetjament escolar, així com infraccions irrellevants contra el patrimoni, lesions o amenaces que majoritàriament tenen a veure amb conductes o actituds agressives. Pel que fa a la persona perjudicada, majoritàriament són altres adolescents, seguits d'empreses privades i persones majors d'edat. De manera minoritària, s'hi troben els organismes públics.

"Tot i ser un projecte de caràcter voluntari, hi ha un percentatge molt significatiu de pares i mares que han entès que un fet negatiu es pot transformar en una experiència educativa i constructiva per als seus fills", ha declarat Alonso, qui ha explicat el procediment que segueixen aquests casos. En primer lloc, la Fiscalia de Menors els notifica a l'autoritat competent en matèria de protecció, que a Mallorca és l'IMAS. Seguidament, aquesta ha de valorar la situació i prendre les mesures oportunes.

Tres maneres de reparar el dany

Dins el programa, els menors poden escollir tres mesures educatives –marcades per la Llei 5/2000–, sempre des d'un projecte individualitzat en cada cas, on s'analitza tant el fet infractor com la situació familiar i el tipus de víctima. La primera és una resposta indirecta, aquella en la qual no s'aconsegueix contactar amb la víctima i, per tal d'evitar la reincidència, els joves infractors acudeixen a tallers de presa de decisions, convivència, bon ús de les noves tecnologies o un taller de ràdio. Un 70% dels menors del programa han participat en aquestes activitats, segons ha informat la directora insular d'Infància i Família, Maria Ángeles Fernández Valiente.

La segona opció és la de conciliació amb la víctima, que ha tingut un 19% de participació. "El que és desitjable, quan han comès una infracció en la qual hi ha un perjudicat, és que puguin demanar disculpes", ha argumentat Fernández. En darrer lloc, el PAMI treballa en la resposta directa dels menors, perquè l'adolescent repari el dany que ha causat. En aquest cas, només tres joves s'han acollit a aquesta mesura. "Per exemple, si han fet una pintada en una comunitat o han romput un vidre, que ajudi a reparar-lo", ha exemplificat la directora insular.

stats