Societat 21/06/2022

Un 60% dels palmesans creu que cal limitar les terrasses i locals d'oci nocturn, segons Gadeso

El 81% de les persones enquestades el juny creu que l'accés a l'habitatge és el principal problema de Ciutat

3 min
Una de les terrasses de Palma que ocupa la via pública.

PalmaGairebé sis de cada deu palmesans (un 58%) considera que s'han de limitar les terrasses i els locals d'oci nocturn, segons la darrera enquesta del Quadern Gadeso, feta el juny a partir d'una mostra de 500 entrevistes. En canvi, un 29% pensa que no cal prendre aquesta mesura, mentre que un 13% no té una opinió al respecte. Davant això, puntualitzen que "malgrat els problemes que generen pel que fa a renous i pèrdua d'espai per als vianants, existeix una certa percepció que creen llocs de feina i que són necessaris per atreure turistes a la nostra ciutat".

En aquest sentit, l'enquesta revela també que un 51% dels palmesans opina que el turisme genera problemes de convivència amb els veïns de les zones afectades, mentre que un 34% no ho veu així i un 15% prefereix no contestar. "No tots els problemes de convivència es poden atribuir al turisme i als locals d'oci. Uns altres aspectes que ho provoquen són els habituals, des de l'incivisme fins a problemes de neteja, passant per la venda de drogues o la prostitució i la seguretat", matisen.

Així ho corroboren uns altres resultats de les entrevistes. Un 39% dels enquestats pensa que la principal causa dels problemes de convivència als barris és l'incivisme; un 34%, la manca de seguretat; un 32%, les drogues i la prostitució; un 27%, el xoc intercultural o la immigració, i un 24%, els problemes de mobilitat o residus.

Per tot això, també hi ha polaritat quant a la pregunta "cal posar límits a la creació de noves places turístiques al centre de palma a fi d'evitar la gentrificació?". Un 34% es mostra en contra sota l'argument que impulsen l'economia i creen llocs de feina i un 23% perquè conserven el patrimoni arquitectònic. En canvi, un 23% sí que considera que cal limitar aquestes places perquè encareixen els preus del lloguer i un 22% perquè provoquen pèrdua d'identitat i tematitzen els barris.

Sobre aquesta qüestió, recorden que "diversos estudis (Dossiers Gadeso n. 936) demostren que el turisme genera gentrificació i tematitza les zones afectades" i que "la creació de noves places hoteleres turístiques és un fenomen relativament nou, ja que es va iniciar a partir de l'any 2000". Si bé aquestes places "contribueixen a reactivar els barris, i, conseqüentment, l'economia de la zona", adverteixen que "provoquen un encariment dels habitatges, els quals passen a mans d'inversors estrangers que els rehabiliten".

L'accés a l'habitatge

Fruit d'això, un 81% dels enquestats revela que l'accés a l'habitatge és el principal problema de Palma. "El fenomen de la gentrificació repercuteix directament en l'accés a l'habitatge. Els preus dels lloguers es disparen i els residents històrics de Palma, espacialment els més joves, no hi poden accedir. La massificació turística al centre de Ciutat té com a conseqüència la gentrificació a càrrec d'inversos estrangers als quals no els importa un rave la identitat històrica dels barris", argumenten.

A l'accés a l'habitatge el segueixen com a principal problema de Ciutat la saturació de vehicles (segons un 78% de les persones enquestades), la saturació dels serveis públics (73%), la gentrificació (57%), la massificació turística al centre de Ciutat (52%), l'excés de renou a les zones d'oci i terrasses (51%), problemes de convivència/immigració (49%), pèrdua d'identitat (48%), pèrdua de comerços històrics i de proximitat (41%), seguretat ciutadana (39%) i l'exclusió social (31%).

Aquest darrer Quadern Gadeso també avalua la feina de l'Ajuntament de Palma per posar solució a alguns d'aquests problemes, concretament amb el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU). Sobre aquest, la població de Palma està totalment dividida. Un 39% dels palmesans afirma que el PGOU sí que pot donar solució als problemes d'habitatge i mobilitat de la ciutat, mentre que un 40% creu que no. Un 21% prefereix no contestar.

Ara bé, la dada que potser més crida l'atenció sobre el PGOU és la petita proporció de gent que el coneix, només un 35% de les persones enquestades. En canvi, un 65% va contestar que no el coneixia.

stats