Societat 20/03/2020

Més de 200 persones passen el confinament als carrers de Palma

De moment la Policia Nacional no obliga els sense llar a ingressar en centres d'acollida

Alba Tarragó
3 min
Les persones sense llar no estan obligades, de moment, a abandonar el carrer per l'estat d'alarma

Palma"M'avorresc molt", confessa Julián, un home sense llar que s'ha fet seu un porxo del carrer al barri del Portitxol i del qual, des de la declaració de l'estat d'alarma, no en pot sortir. Tot i que el seu refugi no dona a la mar, assegura que ha tingut "sort de caure en un lloc bonic". Davant el matalàs que té estès en terra pot contemplar un camp verd, el que es veu venint des del Coll d'en Rabassa. Ell és una de les 200 persones -la majoria homes- que viuen al carrer a Palma i que no poden complir les restriccions del Reial Decret 463/2020 que, a causa del coronavirus, obliga la ciutadania a quedar a casa.

D'ençà que el confinament es va fer obligatori, explica Julián, els policies han passat cada dia davant seu i l'han deixat quedar allà on és. Per la seva banda, fonts internes del cos assenyalen que ara per ara no poden obligar ningú que visqui al carrer a abandonar-lo si no té cap símptoma (si en detecten cap, sí que l'han de dur a un centre mèdic). "No vull anar a cap alberg i, de moment, és voluntari", diu Julián. Ell ja no té problemes amb l'alcohol i té por que als centres d'acollida hi hagi problemes quan sense llar amb addiccions no tinguin res per consumir.

A banda dels dos centenars de persones que viuen a la intempèrie a Ciutat, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) -que depèn del Consell de Mallorca- n'acull 362 en quatre centres, que ja tenien les places completes abans que esclatàs la crisi sanitària. 100 sense sostre resideixen a Ca l'Ardiaca; 60, a Sa Placeta; 42, a Primera Acollida, i 160, a Casa de Família. Però davant l'actual situació sense precedents, l'IMAS també va habilitar el poliesportiu de Sant Ferran, amb 50 llits, que es varen omplir en menys de tres dies.

Com a conseqüència, i en coordinació amb l'Ajuntament de Palma, el Consell ha obert 50 noves places al poliesportiu de Son Moix aquest divendres per acollir gent sense sostre. En aquest sentit, la coordinadora general de l'àrea de Benestar Social de Ciutat afirma que encara queden algunes places buides a les seves llars d'acollida, tant a les que són només per a adults com a les que són per a famílies. Malgrat això, intenten no saturar aquests centres, com a mesura de seguretat per evitar contagis. Cerquen altres solucions com ara ajudes econòmiques per pagar el lloguer.

Aquest és el cas de Joaquim, que viu des de fa anys en una cova a la costa de l'Arenal, on ha aconseguit, fins i tot, empadronar-se. "Aquí estic molt bé, no he de pagar lloguer!", exclama feliç. A ell la policia tampoc l'ha obligat a abandonar el carrer, però l'estat d'alarma ha fet desaparèixer la seva font d'ingressos: el turisme. "Som guitarrista a la platja, normalment aconseguesc entre 30 i 40 euros al dia, però ara no puc tocar perquè no hi ha ningú", es lamenta. No du l'instrument damunt, però assegura que toca com Jimmy Hendrix.

Davant les recomanacions d'extremar les mesures d'higiene, ell ho té clar: "o bé vaig a casa d'algun amic a dutxar-me o bé ho faig amb un poal d'aigua a la cova mateix". Allà hi té de tot -càmping gas inclòs- i fins i tot ha pintat les parets i ha condicionat el terra. Tant ell com Julián s'alimenten gràcies a l'equip de la Unitat Mòbil d'Emergència Social de la Creu Roja (UMES). Les nou tècniques -totes dones- que componen aquest operatiu a Mallorca atenen cada dia pràcticament les 200 persones que viuen al carrer i que tenen registrades per donar-los o bé menjar per cuinar o bé un entrepà.

La ronda del matí comença a les 11 des de Mercapalma, fins on es desplacen per anar a cercar els aliments. A partir d'aquí, inicien la ruta en cotxe, gairebé sempre amb dues persones per torn -una treballadora social i una voluntària- i s'aturen a cada punt on saben que hi viu algú sense llar. A banda de dur aliments, normalment els acompanyen a albergs, si accepten traslladar-s'hi o anar a algun centre de l'IMAS per dutxar-se, tot i que aquesta darrera opció ja no la poden oferir, indica Joana Maria, una de les tècniques de la UMES. Amb l'esclat del coronavirus, s'han restringit les entrades a aquestes instal·lacions per motius de seguretat i, ara que cal extremar la neteja, no se'ls permet accedir-hi per rentar-se.

Una de les entitats sense afany de lucre que col·labora tant amb l'IMAS com amb la Conselleria d'Afers Socials de les Balears, l'associació Es Refugi, lamenta que no pugui acollir més persones de les que ja ocupen totes les seves places, un total de 40. El seu president, Fernando Villalobos, aclareix que si bé abans de la crisi sanitària tenien, a banda dels usuaris que hi pernocten, els que hi anaven a dinar, ara només mantenen els primers i el centre està totalment tancat. Així, als que sol·liciten els seus serveis els han d'adreçar a altres centres, com ara el menjador Zaqueo o el Convent dels Frares Caputxins.

stats