Entrevista
Societat 25/02/2023

Rosa Gallego: "Amb 150 dependents, Sóller tindrà un centre de dia de 20 places"

Plataforma Pro Centre de dia Sóller

2 min
Rosa Gallego

PalmaRosa Gallego es va témer que Sóller havia de menester un centre de dia quan diagnosticaren son pare d’alzhèimer. Aquesta funció assistencial fins l’any 2005 la feia l’anomenat hospital que gestionaven les monges de la Caritat. En tancar, però, els sollerics quedaren sense aquest servei assistencial. Va ser el mes de gener passat quan l’Ajuntament i la Conselleria d’Afers Socials signaren el conveni per construir un nou equipament a l’antic escorxador, dotat amb 20 places.

Les places seran suficients?

— Vint places són poques, tenint en compte que a Sóller hi ha 150 persones en situació de dependència. Allò ideal seria que tingués trenta places, que és el màxim que permet la normativa. L’edifici principal de l’antic escorxador té una superfície útil de 310 m2, i això permet dotar-lo de més places. S’ha de dir també que els sollerics en situació de dependència reconeguda la tenen en diferents graus. Això condiciona que una persona sigui usuària d’un centre de dia o d’una residència.

Quin és el grau de dependència dels usuaris de centres de dia?

— Per anar a un centre de dia, les persones dependents han de tenir un determinat grau d’autonomia. Allò ideal és que tinguin reconeguda una situació de dependència de grau 1 o de grau 2 inicial. Persones amb grau de dependència 2 avançat o 3 no poden ser ateses en aquest tipus de centres, perquè no tenen autonomia. En aquests casos es deriven a residències. La realitat, però, és que les residències acullen persones amb una situació de dependència molt avançada. Allò que succeeix és que el sistema públic deixa desateses les persones en els estadis intermedis. En aquest cas, han de rebre atencions a casa.

Quina és la vostra situació familiar?

— Per manca de centre de dia, es va establir que els sollerics anàssim als centres de dia de Bunyola i de Valldemossa. Per evitar fer camins, ens cuidam de mon pare a ca nostra mateix, perquè gràcies a la medicació la malaltia d’alzhèimer avança molt lentament. Esperem que d’aquí a finals del 2024 continuï igual. Així podrà fer ús del nou equipament públic del centre de dia.

I no és possible que l’actual residència de Sóller oferesqui també el servei de centre de dia?

— Segons les institucions, aquesta era la previsió inicial. La residència Fontsana en un principi era privada, però ara les seves places són concertades. Allò ideal seria que també oferís places de centre de dia, però per una qüestió burocràtica encara no ha estat possible. Si es fes feina en aquesta qüestió, per ventura seria possible avançar-se a l’obertura del nou centre.

stats