Aniversari
Societat 30/07/2022

13 anys de l'atemptat d'ETA a Calvià

El municipi ret homenatge als agents de la Guàrdia Civil assassinats per la banda terrorista, Diego Salvá i Carlos Sáenz

ARA Balears
2 min
Imatge de l'homenatge.

PalmaCalvià ha acollit aquest dissabte un acte en record als agents de la Guàrdia Civil Diego Salvá Lezaun i Carlos Sáenz de Tejada, assassinats per la banda terrorista ETA l'any 2009. El batle de la localitat, Alfonso Rodríguez, ha reivindicat el valor de "la paraula i la raó" enfront del "terror i la barbàrie". La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha afirmat en una piulada: "Continuau presents en la memòria de les Illes, que no us oblidaran mai".

La jornada ha tingut lloc a Palmanova, coincidint amb el 13è aniversari dels assassinats a Calvià, segons ha informat Europa Press. "Es manté ferm el compromís de l'Estat de Dret perquè es faci justícia", ha afirmat Rodríguez. "És necessari recordar per no oblidar, però també per reivindicar i defensar una societat on les idees mai pretenguin imposar-se per la força o pel terror", ha afegit.

A l'acte també hi han assistit els pares, familiars i amistats de Diego Salvá; la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo; el president del Parlament, Vicenç Thomàs; la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, i el coronel en cap de la Guàrdia Civil de les Balears, Alejandro Hernández, entre altres autoritats. Després dels discursos, s'ha fet una ofrena floral institucional i s'ha entregat una corona als pares de Diego Salvá.

El darrer atemptat amb víctimes

Aquest dissabte es compleixen 13 anys de l'atemptat, que va ser perpetrat a través d'una bomba adossada situada als baixos d'un cotxe patrulla. Va ser el darrer d'ETA amb víctimes mortals a Espanya i encara ara es desconeix el nom dels autors. L'atemptat va tenir lloc el 30 de juliol de 2009 a les 13.50 h davant el quarter de Palmanova, a Calvià.

Els dos agents varen agafar el cotxe, un Nissan Patrol, per portar-lo al magatzem, on n'havien de fer una revisió de manteniment. Minuts abans, una brigada l'havia deixat aparcat en aquell lloc. Des de la Delegació del govern espanyol a les Balears varen treballar en tot moment amb la hipòtesi que els terroristes activaren amb un comandament a distància la bomba adossada, ja que si s'hagués activat per un dispositiu de moviment (pràctica habitual d'ETA) hauria esclatat en el moment que el vehicle arrencava.

Imatge de l'ofrena floral.

Com a conseqüència, es va posar en marxa la denominada operació Gàbia i es va ordenar el tancament de l'aeroport de Palma a les 15 h d'aquell dia i la dels ports a les 17 h amb l'objectiu d'evitar que els terroristes sortissin i poder acorralar-los. No obstant això, no varen ser detinguts.

En un altre cotxe, un ca de la Guàrdia Civil va trobar una altra bomba que estava agafada amb brides als baixos. Aquesta, en canvi, va ser detonada pels artificiers de Gedex de manera controlada.

En aquesta troballa varen descobrir que l'artefacte tenia un temporitzador preparat per activar-se l'endemà, amb la qual cosa es va eliminar la hipòtesi que els terroristes haguessin accionat la bomba amb un comandament a distància. Segurament, quan va explotar la bomba que va matar els agents, naturals de Burgos, els autors de l'atemptat ja havien abandonat Mallorca.

stats