Salut i nutrició 09/03/2020

Salut confirma tres nous positius de coronavirus a les Balears

Un turista de l'Imserso, un home que havia viatjat a Itàlia i una treballadora de l'hospital Son Llàtzer eleven a 11 els casos confirmats a les Illes

Ivan Martin/ Ara Balears
2 min
És el primer cas de coronavirus detectat a Ciutadella.

Ciutadella/ PalmaJa hi ha 11 casos de coronavirus a les Illes Balears, segons ha confirmat la Conselleria de Salut. Aquest dilluns s'han comunicat tres positius nous, dos a Mallorca i un a Menorca, i s'han posat en marxa els estudis per determinar qui ha pogut tenir contacte estret amb les tres persones per determinar si s'han contagiat. A Menorca el positiu és un home que es trobava en un hotel de Ciutadella arran d'un viatge del programa de vacances de l'Imserso, i, com ha informat l'IB-Salut, es troba en estat greu. A Mallorca, es tracta d'un home que havia viatjat a Itàlia i d'una treballadora de l'hospital Son Llàtzer.

L’home que ha donat positiu a Mallorca és resident a l'illa i, segons ha informat Salut, havia viatjat a Torí els darrers dies. La dona, en canvi, és treballadora de l’Hospital Universitari Son Llàtzer i, segons ha informat la Conselleria en un comunicat, va tenir contacte amb una persona ingressada que va donar positiu per SARS-CoV-2. L'estat dels dos pacients és lleu, de manera que han quedat confinats a ca seva i les unitats d'atenció domiciliària pel coronavirus (UVAC) en fan el seguiment i se'n fan càrrec.

El cas positiu a Menorca és un home que gaudia del programa de vacances de l'Imserso, i és el segon positiu del virus a l'illa, després que aquest dissabte un facultatiu de l'hospital Mateu Orfila donàs positiu en l'anàlisi. El Gerent de l'IB-Salut de Menorca, Romà Julià, ha informat que l'home que ha donat positiu aquest dilluns per coronavirus es troba en estat greu i està ingressat a la zona de cures intensives de l'hospital pendent d'evolució. Julià ha informat que l'home, de 71 anys, no "tenia cap malaltia crònica ni un expedient mèdic complicat". Arran de l'estat del turista, que gaudia del programa de vacances de l'Imserso, l'IB-Salut ha decidit limitar les visites als malalts ingressats a l'hospital Mateu Orfila.

Segons ha pogut saber l'ARA Balears, es tracta d'un pacient que arribà a l'illa procedent de Madrid, que s'allotjava en un conegut hotel de Ciutadella i a qui dissabte varen atendre al centre del Canal Salat de Ciutadella amb símptomes compatibles amb la infecció del coronavirus. A l'home l'acompanyava la seva dona, i a tots dos els varen traslladar a l'hospital Mateu Orfila de Maó. L'IB-Salut ha activat el protocol de vigilància activa per a sis membres del personal del Canal Salat que varen estar en contacte amb el turista. Per tant, actualment, ja són 33 els sanitaris que es troben sota la vigilancia de l'IB-Salut per haver estat en contacte amb pacients infectats per coronavirus.

Cal recordar que aquest diumenge 25 sanitaris (8 doctors i 17 infermers) que varen estar en contacte directe amb el metge que va donar positiu en coronavirus aquest dissabte a Menorca ja varen ser posats sota la vigilància de l'IB-Salut. De moment, cap dels facultatius en té cap símptoma, però la mesura de precaució es mantindrà durant els pròxims 15 dies.

stats