Salut i nutrició 25/03/2018

L'esterilització és la base de la piràmide de la prevenció d'una infecció en la ferida quirúrgica

Infermeres i tècnics en cures auxiliars d'infermeria presenten un protocol autonòmic únic per esterilitzar el material en trànsit

A. Solano
2 min
El Grup d'Experts en esterilització de les Illes Balears està integrat únicament per dones.

PalmaMés d'un centenar d'infermeres i tècnics en cures auxiliars d'infermeria dels hospitals públics i privats de les Balears han analitzat aquesta setmana el repte de l'excel·lent esterilització del material quirúrgic. Les professionals de les diferents centrals d'esterilització de les Illes fa anys que treballen juntes en el 'Protocol únic per al material en trànsit a les Illes Balears' –el que es comparteix entre hospitals–, que acaben de presentar públicament a l'hospital Sant Joan de Déu.

“El treball de les centrals d'esterilització ha tornat cada vegada més complex i exigent en les darreres dècades”, segons Margarita Ribas, coordinadora d'Infermeria de l'Àrea Quirúrgica de Sant Joan de Déu. El procés d'esterilització "necessita uns equips complexíssims, professionals molt formats i, a més, s'ha de garantir un nivell de qualitat altíssim, perquè sigui segur”, ha apuntat. Ha afegit que això "afecta no només el material de cada hospital, sinó també aquell material molt costós que les clíniques comparteixen i que és propietat dels proveïdors". Per això, el nou protocol autonòmic únic per al material en trànsit marca els requisits necessaris perquè aquest instrumental compartit arribi sempre amb tota seguretat i les garanties adequades: "No és que fins ara no s'hagi fet bé –assenyala Ribas–, però les mateixes professionals hem volgut unificar els criteris per assegurar que el material ve, circula i arriba en les mateixes condicions d'un hospital o d'un altre", ha explicat.

Els recursos "són limitats" i "és responsabilitat de totes utilitzar-los de la manera més eficaç i eficient possible, amb les màximes garanties per al pacient", ha apuntat, i ha recordat que l'esterilització "és la base de la piràmide de la prevenció de la infecció de la ferida quirúrgica".

Ribas ha recalcat que aquesta iniciativa "va sorgir de les infermeres de les centrals d'esterilització, que ja varen començar a col·laborar el 2011 i posteriorment es varen constituir en Grup d'Experts en Esterilització de les Illes Balears". Des de llavors, el diàleg "ha donat fruit i ha implicat no només les infermeres impulsores, sinó també altres professionals, i a banda dels proveïdors del material, que estan fent un esforç per adaptar-se a nous paràmetres".

stats