Càncer infantil
Salut i nutrició 11/11/2022

L'Oliver entrarà en un assaig clínic amb quimioteràpia per continuar el tractament del tumor cerebral que li van extirpar

S'espera que el nen, que ja ha experimentat millores, rebi l'alta d'aquí quatre o cinc dies

4 min

BarcelonaDesprés d'extirpar-li el 98,4% del tumor cerebral que patia, el petit Oliver Romero, el nen que va arribar a Barcelona des de Mèxic per ser operat a l'Hospital Sant Joan de Déu, continuarà la seva recuperació amb un tractament de radioteràpia i amb quimioteràpia. La quimioteràpia l'hi aplicaran a Madrid en el marc d'un assaig clínic internacional, i un cop hagi acabat —té una durada de dos mesos—, en funció dels resultats, serà tractat durant sis setmanes amb radioteràpia de protons. El petit es recupera bé i els metges estan molt esperançats. El seu pare, Alejandro Romero, molt agraït, ha explicat que cada dia veuen millores: "Cada dia diu una paraula més, fa un gest més i ja ha començat també a fer algunes passes". No caminava des de l'octubre. Els metges calculen que podrà rebre l'alta en quatre o cinc dies.

El tumor cerebral que patia l'Oliver, un ependimoma de tipus A, és el més freqüent en nens i el tractament habitual és la cirurgia per aconseguir la màxima extirpació, sense causar seqüeles al pacient, i la radioteràpia posterior. Aquest tipus d’intervencions requereixen un equip multidisciplinari especialitzat i es poden realitzar amb èxit en pocs hospitals. En els països desenvolupats, dos terços dels nens amb aquest tumor sobreviuen i es curen. "Però sempre han de passar per cirurgia i radioteràpia", han assegurat els metges que han tractat el petit Oliver.

A Espanya es diagnostiquen cada any al voltant de 1.200 càncers en nens i adolescents, i d’aquests, una tercera part són tumors cerebrals.

En el cas de l'Oliver, l'extirpació ha sigut "gairebé completa", d'un 98,4%, però el petit percentatge restant s'ha de tractar. El tractament amb radioteràpia en nens preocupa, especialment, pels seus efectes a llarg termini. "Però s'ha desenvolupat un tractament amb protons que cura igual i evita l'afectació de teixits sans", explica l'oncòloga Ofèlia Cruz, especialista en tumors cerebrals en infants, que ha assenyalat que l'objectiu del tractament és que el tumor "no torni a sorgir". "I l'assaig clínic amb quimioteràpia li pot oferir un plus a l'Oliver", ha afegit l'especialista de Sant Joan de Déu.

La particularitat del cas de l’Oliver és que el seu era un tumor de molt volum, "molt extens i avançat" que "envaïa extensament el tronc de l'encèfal", ha explicat José Hinojosa, cap del servei de neurologia de Sant Joan de Déu. A més, el pacient va arribar amb "una extrema fragilitat neurològica i sistèmica", ha afegit.

Intervenció de 10 hores

Els metges de l'Hospital Sant Joan de Déu van operar fa deu dies el petit Oliver Romero, el nen que va arribar a Barcelona fa dues setmanes des de Cancun, Mèxic, per ser operat d'un tumor cerebral molt agressiu localitzat al tronc cerebral, en una intervenció que es va allargar més de deu hores, de les quals sis van ser pròpiament de cirurgia. El nen, de dos anys i mig, ha estat ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) abans de passar a planta per continuar amb la recuperació. Mentrestant, com marca el protocol, els metges van fer l'estudi molecular del tumor per poder dissenyar el tractament oncològic més adequat a partir d'ara.

L'Oliver va arribar a Barcelona gràcies a un empresari espanyol, la identitat del qual es desconeix, que va pagar de la seva butxaca el viatge en un avió medicalitzat, ja que el nen estava en un estat de salut d'extrema fragilitat. El trasllat ha costat 200.000 euros. Els pares de l'Oliver el van portar a un hospital mexicà el 13 d'octubre perquè li costava caminar, estava apàtic i feble i havia perdut la gana. Per les proves li van diagnosticar un tumor cerebral a la part posterior del crani i també hidrocefàlia, és a dir, acumulació d'una quantitat excessiva de líquid cefalorraquidi al cervell. En qüestió de dies el seu estat va empitjorar notablement, fins al punt que va deixar de menjar, parlar i caminar. No obstant això, els professionals mexicans no van gosar extirpar-li el tumor i li van donar "entre quinze dies i un mes d'esperança de vida".

Una imatge de l'Oliver, a l'hospital de Cancún on estava ingressat, compartida al compte del seu pare.

L'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat es va oferir a tractar-lo quan va saber, a través de les xarxes socials, la negativa del centre mexicà. Però la família va topar amb un altre problema: la negativa de les companyies aèries comercials a acceptar el petit com a viatger pels riscos que podia córrer la seva salut. Els pares van intentar volar sense èxit a Espanya en un avió comercial, però no els van deixar embarcar perquè no disposaven d'un document mèdic que autoritzés el vol. Finalment, però, un empresari anònim va pagar un avió medicalitzat.

A finals d'octubre, el nen es va sotmetre a una primera cirurgia preparatòria per a l'extirpació del tumor, i se li va implantar un dispositiu que drena l'acumulació de líquid al cervell —una vàlvula de derivació ventricular peritoneal— per controlar la hipertensió intracranial que patia i que li impedia menjar, parlar i caminar.

stats