Salut
Salut i nutrició 13/05/2023

El govern espanyol es compromet a implementar el dret a l'oblit oncològic a partir del juny

Els països de la Unió Europea estan obligats a incorporar-lo a la seva regulació abans del 2025

2 min
La Sara, amb el pit amputat el maig passat.

MADRIDEl govern espanyol implementarà el dret a l'oblit oncològic. Així ho ha comunicat la Moncloa aquest dissabte al matí, després que el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, s'hagi reunit amb associacions vinculades amb la lluita contra el càncer a Sevilla, just després del seu viatge oficial als Estats Units i abans d'un míting electoral a Sevilla. Sánchez ha traslladat la intenció d'implementar "immediatament" aquest dret, i per això impulsarà una modificació de la llei de defensa dels consumidors i usuaris que ara mateix s'està tramitant al Senat, de manera que els canvis entrarien en vigor al mes de juny.

El compromís del govern espanyol és el de declarar nul·les totes les clàusules basades en els antecedents oncològics que exclouen o que discriminen quan es firma un producte o un servei bancari com un préstec. També es vol prohibir que es puguin tenir en compte els antecedents oncològics de la persona assegurada per imposar-li condicions més oneroses a l'hora de contractar una assegurança. Alhora, per primer cop, es vol establir el dret a no declarar que s'ha patit un càncer quan es contracti una assegurança vinculada a un préstec hipotecari. "Aquests nous drets beneficiaran totes les persones que hagin finalitzat un tractament oncològic cinc anys abans de la data de subscripció del contracte, sense una recaiguda posterior", expliquen fonts del govern espanyol.

"Serà una realitat el pròxim mes de juny", ha defensat Sánchez des de Sevilla, on ha tret pit de la gestió del govern: "això és la política útil. Fer el que pensa la majoria de la gent", ha defensat Sánchez.

El govern espanyol ja fa setmanes que es va comprometre a fer "tot el possible" per garantir el dret que a les persones supervivents de càncer les entitats financeres, així com les assegurances, no els tinguessin en compte l'historial mèdic a l'hora de contractar un crèdit, una assegurança o un préstec. És el que s'anomena oblit oncològic i que històricament ha estat reivindicat per les associacions que lluiten contra el càncer. De fet, Espanya era juntament amb Malta i Islàndia un dels pocs països europeus que encara no tenien reconegut aquest dret. En tot cas, s'havia de reconèixer abans del 2025. En una resolució del 2022, el Parlament Europeu va aprovar el reconeixement del dret a l'oblit oncològic i marcava com a límit perquè els països l'incorporessin a les seves legislacions l'any 2025.

"Farem tot el possible perquè en aquesta legislatura es facin les modificacions possibles per garantir el dret a l'oblit oncològic", deia la ministra d'Economia, Nadia Calviño, des del Congrés de Diputats. Precisament, al mes de març la Comissió de Salut del Congrés va aprovar una proposició no de llei motivada pel PSOE que buscava assegurar aquest dret.

Segons l’informe Joves i leucèmia: més enllà de sobreviure, de la Fundació Josep Carreras, el 80% dels joves d’entre 18 i 35 anys que han patit un càncer a la sang es troben amb inconvenients a l’hora de contractar un producte bancari o una assegurança.

stats