Salut i nutrició 11/05/2018

Trencar estereotips sexistes i assolir un canvi en la visió de la professió, reptes de la infermeria

El COIBA atorga a la infermera Gloria Gallego el premi Florence Nightingale i lliura els seus altres reconeixements anuals aquest divendres a un acte que tindrà lloc a la finca Son Mir

Aina Solano
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears

Palma“Amb molt compromís” i “molta gratitud”, així assegura que rebrà, aquest divendres, la infermera Gloria Gallego, (Barcelona, 1947), professora honorífica del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, el premi Florence Nightingale, el més important dels guardons que concedeix anualment el Col·legi Oficial d'Infermeria de Balears (COIBA) el Dia internacional de la infermeria.

Gallego és, a més, doctora en Humanitats i Ciències Socials i ha fet feina tant en la branca assistencial com en la docent i en recerca a Espanya i també al Canadà.

Per altra banda, l'organització col·legial lliurarà els guardons a la recerca, al periodisme i a la Infemera de l'Any 2018, a més de les insígnies d'or a les infermeres jubilades el darrer any.

El COIBA celebrarà el Dia internacional de la infermeria a un acte de caire professional i social que tindra lloc a partir de les 17.30 hores a la finca Son Mir de la carretera vella de Sineu.

Rompre la imatge sexista i donar resposta a les necessitats de la població

Coincidint amb la celebració del Dia internacional de la infermeria, el sindicat SATSE ha llançat la campanya 'Romp amb els estereotips' per lluitar contra la imatge sexista i retrògrafa de la infermeria. Paral·lelament, des del Col·legi Oficial d'Infermeria, la seva presidenta, Rosa Maria Hernández, ha advertit que el risc a la salut dels ciutadans “està en risc si no es modifica la manera de veure la infermeria”. Per Hernández, les infermeres “defensam el dret a la salut com un dret humà” i és urgent que “el sistema sanitari modifiqui i canviï la perspectiva de la professió i entengui que s'ha de fer front a la situació actual”. En aquest sentit, la presidenta del COIBA ha incidit en “l'envelliment progressiu de la població” i en “la necessitat de posar més infermeres al servei dedicat a tenir cura de les persones” per una qüestió de “sostenibilitat”.

Hernández ha subratllat que el canvi de la societat “ve acompanyat de la demanda de molts serveis que requereixen molta atenció i més demanda d'infermeres”.

Pel que fa a rompre la imatge sexista de la professió, la presidenta del COIBA ha apuntat que “si bé el 85% dels professionals d'infermeria són dones, no vol dir que no hi hagi homes que exercerceixin la professió d'una manera excel·lent i assumint aquests valors”, i ha afegit que des del Col·legi “feim feina tot l'any amb uns protocols per tal que els professionals d'infermeria ens representin pel paper fonamental que tenen a la societat, fugint de determinats estereotips mostrats especialment des de la publicitat que fins i tot arriben a ser ofensius”.

stats