Salut i nutrició 11/05/2018

Prop de 2.000 dermatòlegs analitzen a Palma els avenços en els tractaments de les malalties de la pell

Innovació tecnològica i prevenció, dues línies estratègiques del 46è Congrés nacional de dermatologia i venereologia

Aina Solano
2 min
L'Hospital Son Espases va atendre 30.000 consultes de Dermatologia el 2017,segons la consellera Patricia Gómez.

PalmaEls ciutadans acudeixen al dermatòleg arreu de l'Estat especialment per lesions precancerígenes: queratosi actínica, per càncer de pell no melanoma (carcinomes basocel·lulars) o nevus melanocític, és a dir, pigues benignes... Aquests són els motius més freqüents de consulta d'una especialitat que supera les 621.000 visites al mes a tot Espanya, la qual cosa suposa que cada dermatòleg atén 28 pacients al dia de mitjana. Molts ciutadans acudeixen al dermatòleg també sovint per psoriasi, acne, pigues víriques, trastorns de la pigmentació o per dermatitis. Aquests resultats corresponen a l'estudi 'Anàlisi dels diagnòstics realitzats en l'activitat ambulatòria dermatològica a Espanya: mostreig aleatori nacional Diaderm', que ha estat promogut por la Unitat de Recerca de la Fundación Piel Sana de l'AEDV i que es presenten al 46è Congrés nacional de dermatologia i venereologia, que es du a terme fins aquest dissabte a Palma.

30.000 visites el 2017 a Son Espases

A la presentació del congrès, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assenyalat que “en els darrers anys, l'envelliment de la població ha provocat un increment de la demanda d'atenció sanitària en tots els àmbits, inclòs el de la dermatologia”. També “han augmentat els casos de càncer i la preocupació per la imatge”. Només a l'Hospital Universitari Son Espases el 2017 es van atendre 30.000 visites de dermatologia”. Gómez ha destacat que els professionals en dermatologia desenvolupen “una tasca que es caracteritza per l'excel·lència i especialització”. A Son Espases “s'ofereixen consultes monogràfiques d'oncologia, melanoma, psoriasi, malalties autoimmunes, dermatologia pediàtrica, dermatitis de contacte, urticària, làser...”, ha explicat, i ha manifestat “la implicació dels serveis de dermatologia de la Comunitat en projectes de prevenció i detecció precoç del càncer”.

Tecnologia i prevenció

Els avanços en tecnologia i de quina manera es van aplicant en dermatologia són un altre grup de grans temes que es tracten en aquest congrés, en què participen 1.800 dermatòlegs. El làser com a procediment terapèutic per a cicatrius i l'ecografia com a eina diagnòstica i de seguiment també tenen protagonisme aquests dies entre els 14 tallers que s'impartiran a Palma juntament amb les més de 100 sessions científiques, 500 ponències i 24 simposis, entre d'altres activitats formatives incloses en el programa d'aquest congrés.

A banda de les darreres novetats tecnològiques de l'especialitat, l'organització del congrés, a través de la Fundación Piel Sana de l'AEDV, ha donat protagonisme al vessant de la prevenció, promoció i educació sanitària, tal com va fer aquest dijous amb la presentació de la campanya de fotoprotecció escolar 'Conviu amb el sol', un programa de fotoeducació infantil que s'emmarca entre les accions estratègiques per a la prevenció del càncer de pell arreu de l'estat espanyol i que impulsa l'educació en aquesta matèria des de les aules.

S'han definit set factors externs i modificables als quals una persona està sotmesa des que neix fins que es mor: radiació solar, contaminació, tabac, temperatura, nutrició, estrès, manca de somni i ús de cosmètics. Aquest divendres en la simposi 'Exposoma i malalties cutànies' i, tal com ha avançatel president del Comitè Organitzador del Congrès, Joan Escales Taberner, "s'analitzarà com aquests factors afecten l'envelliment cutani, el càncer, acne, dermatitis atòpica o els cabells”.

stats