Publicitat
Publicitat

El PP tomba la moció per salvar RTVV

Els populars al·leguen que votar a favor de la proposició no de llei seria cometre una ingerència

El Congrés de Diputats va rebutjar ahir gràcies als únics vots del PP una proposició no de llei per defensar Radiotelevisió Valenciana (RTVV) presentada conjuntament pels grups parlamentaris socialista, Izquierda Plural, CiU, UPyD i el grup mixt. Malgrat els esforços dels portaveus de l'oposició, la bancada popular va votar en contra d'un text que "instava el govern [espanyol] que, en l'àmbit de les seves competències, i en col·laboració amb la Generalitat Valenciana" prengués totes les mesures oportunes per "garantir el manteniment de RTVV".

La proposició contenia un paràgraf afegit dilluns mateix amb el vistiplau de tots els grups parlamentaris signants que demanava a l'executiu de Mariano Rajoy que, a més, s'adoptessin les accions necessàries "per revocar el seu tancament". Amb aquesta esmena o sense, els populars tenien decidit abans del debat el sentit negatiu del seu vot per no desautoritzar el president Alberto Fabra.

L'única preocupació del PP era com explicar al Congrés el seu "no" a la defensa d'una radiotelevisió pública. L'estratègia que va utilitzar la diputada del PP encarregada de fixar la posició del seu partit, la valenciana Macarena Montesinos, va ser invocar l'autogovern per poder passar de puntetes pel tema de fons.

Montesinos va assenyalar que les competències en matèria de radiodifusió pertanyen al govern autonòmic i per això va demanar a la resta de grups "respecte per l'Estatut de la Comunitat Valenciana". La diputada del PP va fer referència a l'autogovern, però no per qualificar el tancament de RTVV com un "atac" contra aquest autogovern -com va fer l'oposició-, sinó per advertir que demanar al Congrés que intercedeixi davant el tancament de la cadena pública seria cometre una "ingerència". "No entenc que vostès firmin aquesta proposició quan cada dia demanen aquest respecte competencial", va criticar Montesinos a l'oposició.

A més de justificar el seu vot com una mesura per no interferir en les decisions del govern del País Valencià, Montesinos va plantejar un debat en què no van faltar retrets a les files socialistes, en concret al seu diputat Ximo Puig. La parlamentària popular va recriminar al líder del PSPV que hagi passat de demanar "el tancament de Canal 9 a encapçalar les manifestacions" que exigeixen la reobertura i que durant la seva intervenció parlés de la manipulació quan l'"única vegada" que la tele va ser condemnada pel seu tractament informatiu va ser amb Puig com a cap de gabinet del president socialista Joan Lerma.

El socialista va assenyalar en la seva intervenció que el tancament és "inconstitucional, recentralitzador i autoritari", que "atempta contra els drets lingüístics dels valencians" i que "no té a veure amb l'economia", sinó que és "ideologia" perquè, segons Puig, "costa més tancar RTVV que mantenir-la oberta".

La resta de grups van lamentar el tancament del mitjà públic i van mostrar la seva solidaritat amb els treballadors. Al mateix temps, van denunciar la "mala gestió del PP" al capdavant de Canal 9, a qui va responsabilitzar d'haver provocat la mort de la cadena pública.

Allau de demandes contra el tancament

A diferència del que va passar ahir al Congrés de Diputats, els recursos contra el tancament de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) sí que prosperen -de moment- als jutjats. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va admetre ahir a tràmit el recurs presentat per dos diputats del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes i sol·licita al govern d'Alberto Fabra l'expedient administratiu que va fer possible al seu executiu el tancament dels mitjans públics.

En la providència del TSJCV s'explica que, a més, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa ha acordat obrir una peça separada per estudiar la sol·licitud feta pels diputats del PSPV de suspendre de manera cautelar el tancament. D'aquesta manera, si la sala considerés adequat adoptar aquestes mesures cautelars, la decisió suposaria la represa immediata de les emissions, la suspensió de l'ordre de desallotjament de RTVV i la impugnació de l'acord del Consell del 28 de novembre que n'ordenava el tancament.

El tribunal valencià ha pres la mateixa decisió que va acordar el dia 7 sobre el recurs contra el tancament presentat per l'històric periodista de Canal 9 Miquel Àngel Picornell. El TSJCV tampoc no s'ha desmarcat del criteri adoptat pel Tribunal Constitucional (TC) respecte al contenciós derivat de la liquidació de RTVV, ja que el TC també va acceptar dilluns obrir diligències per un recurs presentat en aquest cas per diputats del PSOE.

Per la seva banda, el sindicat CGT va anunciar ahir la presentació d'una denúncia davant del Tribunal de Comptes per la "nefasta gestió" duta a terme a l'ens públic, amb l'ànim d'"exigir responsabilitats" als gestors que van causar que RTVV acumulés un deute de 1.200 milions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF