Portada 10/09/2015

Balears no serà membre de ple dret de l’Institut Ramon Llull

El Govern podrà participar en els programes que li interessin assumint-ne el cost

Quim Torres
3 min
Esperança Camps. / ISAAC BUJ

PalmaLa Comunitat Autònoma de les Illes Balears no serà, de moment, membre de ple dret de l’Institut Ramon Llull, l’institut de promoció cultural que lidera la Generalitat de Catalunya. Així ho ha reconegut la consellera de Transparència, Participació i Cultura, Esperança Camps, en la compareixença que ha fet al Parlament per exposar les línies d’actuació del seu departament. Camps ha explicat que el retorn de Balears al Llull serà diferent aquest pic i ho ha justificat per motius econòmics, perquè el Govern no pot assumir els 1,2 milions de pressupost anual que li tocaria. En lloc d’ingressar-hi com a membre de ple dret, Balears podrà participar d’aquells programes o sortides a fires que li interessin assumint-ne el cost.

“Hi entrarem de manera un poc diferent”, ha afirmat la consellera, tot i que també ha dit que hi haurà una “col·laboració absoluta”. Camps, en una primera intervenció, ja havia anunciat que la incorporació de Balears al Ramon Llull es faria “de manera progressiva, prenent part d’algunes decisions, compartint-les i establint convenis per accions puntuals, com ara la presència a fires o trobades sectorials”. També ha deixat clar que la Conselleria no té cap motiu per rebutjar cap oportunitat de sortida i de difusió a l’exterior de la bona feina que fan, “a pesar de les dificultats”, els treballadors de la cultura de les Illes. I ha advertit que amb “mitjans propis” és “pràcticament impossible” afavorir que aquells creadors que sobresurten tinguin l’oportunitat d’obrir-se al món.

En la compareixença, Camps també s’ha referit a les despeses suposadament irregulars que s’haurien efectuat durant el mandat del PP i que ara s’han trobat a l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB). Ho ha fet després que el portaveu del PP, Miquel Vidal, hagués criticat que mentre que ells gastaven 53.000 euros en promoció cultural, el Pacte gastarà 600.000 euros. Camps li ha recordat que precisament “el forat” de l’IEB és de 600.000 euros i ha anunciat que el Govern farà una auditoria en aquest organisme i, “segons el que ens digui, haurem d’anar més enllà”, amb referència a la possibilitat que el cas acabi als jutjats. La consellera ha insistit que els doblers públics “s’han de justificar cèntim a cèntim” i “no pot ser que es paguin perfums, viatges a Càceres i multes per aparcar malament” amb despesa pública. També ha criticat que l’anterior Govern del PP hagués esgotat la partida de subvencions als creadors que tenia l’IEB.

Precisament unes paraules del president del PP, Miquel Vidal, han provocat polèmica durant la compareixença. Vidal ha citat la dita “català si no te l’ha fet te la farà”, en el marc del reingrés de Balears al Ramon Llull. Les seves paraules han provocat retrets dels diputats de MÉS per Menorca i del PSIB. Després Vidal ha demanat disculpes.

La consellera, en la seva primera compareixença al Parlament, també ha anunciat la intenció de situar la cultura “en un lloc central de la vida dels ciutadans” i convertir-la en un “element que cohesioni, un element vertebrador”. Ha apuntat a la necessitat d’exportar els productes culturals que duen la marca “fet a Balears”. I ha avançat que es continuarà subvencionant la cultura. Però també ha dedicat bona part de la intervenció a reivindicar la defensa i protecció de la llengua catalana. “La llengua és el component d’identitat al voltant del qual hem de construir el nostre ecosistema cultural i comunicatiu els ciutadans de les Illes Balears”, ha dit. I ha deixat clar que “les polítiques de normalització lingüística tindran un paper fonamental en aquesta legislatura per retornar la dignitat a la llengua catalana”. En aquest sentit, ha afegit que ja s’està treballant en un “pla de xoc per recuperar el prestigi de la llengua” perquè “cal recuperar la presència de la llengua al carrer, s’ha de reforçar l’autoestima dels catalanoparlants a les Illes, s’han d’evitar situacions de discriminació, de rebuig, d’odi o d’autoodi”.

stats