El diari va néixer el 23 de maig de 2013, fruit de la iniciativa d’un col·lectiu de periodistes, empresaris i ciutadans valents i compromesos que sentien la necessitat de treure endavant un mitjà de comunicació de qualitat, modern, independent, en català, fet aquí i amb una mirada oberta al món. Celebram el 5è aniversari del diari aquest mes. Per això, convocam els IV Premis ARA Balears per premiar projectes emprenedors, innovadors i valorar com cal iniciatives que canvien el món amb la feina de cada dia al voltant de l’educació, la cultura, l’acció social i la iniciativa econòmica a les Illes Balears.


En convivència amb els principis del diari ARA de Catalunya, volem contribuir a fer país i a millorar-lo a través de la informació, les anàlisis, els observatoris, el debat, l’opinió i la participació. Consideram que una bona manera de contribuir a fer país és reconèixer els que en són o haurien de ser-ne els referents. Volem premiar projectes emprenedors i valorar com cal iniciatives que canvien el món amb la feina de cada dia. Així, l’ARA Balears convoca els IV Premis ARA Balears en les modalitats que s’han presentat des de l’inici: Premi ARA Balears Bartomeu Picornell a la Millora de la Qualitat Educativa, Premi ARA Balears Toni Catany a la Cultura que fa País, Premi ARA Balears a l’Acció Social i Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica.


Hem volgut que el Premi ARA Balears a la Millora de la Qualitat Educativa continuàs duent el nom del nostre estimat company Bartomeu Picornell pel compromís que sempre va mantenir amb l’educació, que té la voluntat d’assolir l’excel·lència. Tot i que nosaltres mai no oblidarem en Tomeu, volem que la seva feina tingui la transcendència que mereix.


Volem reconèixer aquelles persones, col·lectius o iniciatives culturals que contribueixen a fer país i, en aquest cas, qui dona nom al Premi ARA Balears a la Cultura que fa País és el fotògraf mallorquí Toni Catany, a qui no tinguérem temps d’agrair tot el suport que ens va donar des del naixement del diari. L’ARA Balears vol agrair a la Fundació Toni Catany que hagi cedit el nom del fotògraf per a aquest premi.


També el treball i les iniciatives socials tenen el seu reconeixement. El Premi ARA Balears a l’Acció Social va destinat a valorar aquelles entitats, persones o projectes que contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones dins la nostra societat.

Finalment, el Premi ARA Balears a la Iniciativa Econòmica es destina a posar en un lloc de referència aquelles empreses o persones l’activitat de les quals és un motor econòmic i empresarial per al nostre país.


La nostra intenció, amb aquests quatre premis, és girar els focus cap als nostres referents, que seran també els vostres. Us demanam que hi participeu amb les vostres propostes. Trobareu les bases dels premis dins cada un d'ells. La convocatòria estarà oberta fins al 4 de juny.