PRESSUPOSTS GENERALS
Portada 05/08/2015

Madrid destinarà 3.679 milions a l'AVE i només 3,9 al tren de Mallorca el 2016

Foment i el Govern hauran de signar un conveni perquè la dotació arribi

Q. Torres
2 min
La dotació de l'Estat per a actuacions en tren a Mallorca no arriba als quatre milions.

PalmaEl projecte de pressuposts generals per a 2016 preveu destinar 3.679 milions d'euros a inversions vinculades al tren d'alta velocitat (AVE) a diferents punts de la Península i només considera una partida de 3,9 milions per a actuacions en matèria ferroviària a Mallorca. Les xifres mostren la diferència en el tractament que Madrid dóna a les Illes Balears pel que fa a la millora de les seves infraestructures ferroviàries en contraposició a altres zones de l'Estat.

A diferència de la major part de comunitats, l'Estat no inverteix en tren a les Illes perquè el ferrocarril és competència autonòmica. Això fa que Balears no rebi directament cap inversió de l'Estat en aquest tipus de transport, sinó una transferència perquè sigui la comunitat la que faci les inversions. Els pressuposts del Ministeri de Foment per a 2016, dotats amb 19.253 milions, preveuen una inversió de 5.460 milions en infraestructures ferroviàries. Però, al marge d'aquestes inversions, especifiquen 5.930.000 euros en convenis amb les Illes Balears, els 'cabildos' de Tenerife i Gran Canària i la ciutat basca de Basauri per a actuacions en matèria ferroviària.

En el cas de Balears, la dotació prevista és de 3.940.000 euros, la mateixa que en l'anterior pressupost, però no concreta a què es destinaran. El 15 de desembre de l'any passat el Ministeri de Foment i el Govern balear firmaren un conveni (que aparegué publicat al BOE el dia 2 de febrer) en el qual es reflectiren les inversions ferroviàries per a les Illes executades l'any 2014. Segons aquest conveni, l'Administració General de l'Estat havia contribuït al finançament d'actuacions fins a un import màxim de 3.940.000 euros, la mateixa partida que torna a aparèixer en el projecte de pressuposts per a 2016.

Aquest finançament es va repartir en els projectes d''Electrificació de Son Rullan-Enllaç' fins a un import de 2,4 milions; en la compra d''unitats mòbils Palma-Inca', per 1,4 milions, i la 'supressió de passos a nivell', per 50.000 euros. Segons aquell conveni, el desenvolupament del treball és responsabilitat de la Comunitat Autònoma, que s'encarrega de les contractacions, adquisicions o tramitacions necessàries. El Ministeri pot facilitar suport tècnic.

S'entén que enguany el Govern balear i el Ministeri de Foment hauran de signar un altre conveni perquè Balears pugui rebre la transferència de la dotació en matèria ferroviària assignada al pressupost que ara s'aplica i un altre per rebre els 3,9 milions de l'any vinent.

stats