Partits polítics
Política 05/01/2023

Yolanda Díaz posa el mirall en Llatinoamèrica

La vicepresidenta segona ha viatjat els últims mesos a Xile, Mèxic, l'Argentina, el Brasil i l'Uruguai

3 min
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, amb el president del Brasil, Lula da Silva

MadridYolanda Díaz ha multiplicat la seva agenda internacional els últims mesos, amb una destacada presència a l'Amèrica Llatina que no ha triat a l'atzar. Al març ja va assistir a la investidura del president xilè, Gabriel Boric, i el 2023 l'ha arrencat amb la presa de possessió de Lula al Brasil, que ha deixat enrere quatre anys de mandat de l'ultradretà Jair Bolsonaro. En aquest acte va coincidir amb altres referents d'esquerres del continent, com el colombià Gustavo Petro, tal com s'ha encarregat d'esbombar als seus perfils de les xarxes socials. La gira llatinoamericana de la líder d'Unides Podem la completen les reunions amb Alberto Fernández a Buenos Aires a principis de desembre i amb representants del govern mexicà d'Andrés Manuel López Obrador a finals de novembre. Xile, el Brasil, Colòmbia, l'Argentina i Mèxic: les cinc potències regionals on l'esquerra ostenta el poder.

"La presa de possessió de Lula al Brasil és un punt d'inflexió històric que consolida el nou cicle progressista a l'Amèrica Llatina, amb moviments plurals que tenen com a banderes el protagonisme ciutadà, la protecció de la democràcia i la lluita contra la crisi climàtica. Són elements constitutius del projecte Sumar en què treballa Díaz", admet l'entorn de la vicepresidenta segona del govern espanyol, que en aquests viatges ha combinat l'agenda oficial o institucional amb la que es llegeix més en clau de partit. De fet, a Montevideo es va reunir amb Beatriz Argimón, la vicepresidenta del govern de dretes que presideix Luis Alberto Lacalle, i amb el ministre de Treball, Pablo Mieres, però va aprofitar per visitar el carismàtic expresident uruguaià Pepe Mujica a casa seva, així com dirigents del Frente Amplio.

Fonts de l'equip de Díaz subratllen que la primera reunió amb un altre país que ha tingut Lula des que és president és amb Espanya, i amb la vicepresidenta segona com a màxima representant, més enllà de Felip VI. Al ministeri destaquen que el president brasiler es fixi com a prioritat la carpeta mediambiental i hagi recuperat un ministeri sobre igualtat racial. "Hi ha esperança al Brasil i al món", piulava Díaz. A més, al seu entorn destaquen que el líder del Partit dels Treballadors va manifestar que les polítiques en matèria laboral a l'Estat són un exemple a seguir. L'objectiu de fons, expliquen, és "teixir aliances" perquè una determinada orientació de les polítiques públiques s'estengui arreu, també a Europa, on consideren que arran de la pandèmia s'ha fet una aposta allunyada de la recepta neoliberal. Citen aspectes com la pujada del salari mínim o la regulació dels treballadors en plataformes digitals.

'Carretaxe'

La penúltima sortida de Díaz, a l'Uruguai i l'Argentina durant el pont de la Constitució, no va passar inadvertida al PP, que li va recriminar en la sessió de control d'abans de Nadal que estigués utilitzant aquesta gira internacional per "fer-se fotografies com a líder d'un partit inexistent". Díaz va defensar l'agenda institucional i va recordar que el líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, també s'havia desplaçat a aquests països unes setmanes abans, però només per reunir-se amb els dirigents de dretes. "Vostès van a l'Argentina, que els coneixem molt bé a Galícia, a portar sacs de vots. Això en gallec es diu carretaxe", va contestar Díaz, en referència a la pràctica d'acompanyar ancians a les portes dels col·legis electorals i, d'alguna manera, influir en el sentit del seu vot.

La impulsora de Sumar s'ha vist amb les comunitats espanyoles a la majoria de països que ha visitat, si bé des del seu equip asseguren que el propòsit de la gira no ha estat la possible tirada electoral d'emmirallar-se amb les esquerres llatinoamericanes que pugui tenir en els espanyols que resideixen allà però que encara voten a l'Estat o per als que, des d'aquí, estiguin observant aquesta estratègia de Díaz. El cert és que la vicepresidenta segona ha aconseguit aparèixer al costat dels líders de l'esquerra llatinoamericana més que no pas Pedro Sánchez, el rol internacional del qual ha destacat més en el marc europeu.

Més enllà de les conseqüències electorals, l'entorn de Díaz sí que reconeix la connexió entre moviments i, per exemple, assenyala que Lula ha celebrat una "mena de procés d'escolta" amb ciutadans en què recollia les seves reivindicacions, en sintonia amb el que ha fet Díaz amb el seu projecte de Sumar. A Xile, Boric també va acabar portant al govern una experiència que recollia el fruit de l'activació ciutadana. Ara la líder de l'espai d'Unides Podem encara el final d'aquesta fase amb la presentació de les conclusions dels grups de treball la setmana que ve i els últims actes, un dels quals el 14 de gener a Barcelona, que comptarà per primera vegada amb presència de dirigents polítics. L'alcaldessa, Ada Colau, "donarà la benvinguda però no farà un míting", contextualitzen fonts de Sumar, atès que la capital catalana és l'única ciutat que Díaz haurà visitat on l'alcaldia l'ostenta algú de l'espai.

stats