Política 14/06/2022

Yllanes demana a Margarita Robles demolir el monòlit de Maó

El conseller considera que l'obelisc construït l'any 1939 "no té resignificació possible"

Iván Martín
1 min
L'obelisc es troba a la plaça Esplanada de Maó.

MAÓEl vicepresident del Govern balear i conseller de Memòria Històrica, Juan Pedro Yllanes, ha demanat per carta a la ministra de Defensa, Margarita Robles, la demolició del monòlit de la plaça de l'Esplanada de Maó, situat en zona de titularitat militar. La petició de l'Executiu autonòmic arriba després de la defensa de Robles en el Senat que el monument d'origen franquista complia amb la legalitat vigent. La del Govern és la primera passa que es fa per respondre a la titular de Defensa, ja que ni el Consell de Menorca ni l'Ajuntament de Maó s'han pronunciat públicament.

A la carta enviada, Yllanes deixa clar que l'obelisc construït l'any 1939 "no té resignificació possible" i afegeix: "No es tracta d'un edifici al qual es pugui treure un escut franquista per continuar donant-li un ús, és un símbol aixecat amb l'objectiu de glorificar una victòria del feixisme sobre la democràcia".

D'altra banda, denuncien que les pedres que donen forma al monument pertanyen originàriament de jaciments que ara estan en tràmits per convertir-se en Patrimoni Mundial de la Humanitat, inclosos a la candidatura de Menorca Talaiòtica. L'escrit també emfatitza: "El franquisme va voler aixecar un símbol de la seva victòria sobre la República", i conclou fent una crida a Margarita Robles: "Ajudi'ns a respectar els nostres drets facilitant la demolició del monument, i ajudi'ns a construir-ne un de nou sense pedres tacades de sang i de por".

stats