Inici de legislatura
Política 20/06/2023

Les xarxes clamen contra l'elecció de Le Senne com a president del Parlament

Representants de la societat civil i de la política retreuen al PP l'acord amb Vox

3 min
Gabriel Le Senne, segon per l'esquerra, arriba amb la resta de diputats de Vox al Parlament.

PalmaLa designació de Gabriel Le Senne com a president del Parlament ha generat molta polèmica entre representants de la societat civil i de la política de les Balears. Des que s'ha sabut que aquest diputat ultraconservador seria la segona màxima autoritat de les Illes, els retrets al PP per l'acord amb l'extrema dreta han estat una constant. De fet, ni en el perfil del PP a les xarxes ni en el de Marga Prohens s'ha pogut veure cap felicitació a Le Senne. Els populars s'han limitat a remarcar que Mauricio Rovira i Misericòrdia Sugrañes formaran part de la Mesa del Parlament aquesta legislatura en qualitat de vicepresident i secretària primera, respectivament.

"Que una dona compri una presidència a canvi d'un masclista rematat, fanàtic i desbocat ho diu tot d'ella. El problema no és Vox, el problema és el PP. Bon profit, Marga", ha escrit en el seu perfil a les xarxes socials la regidora de Cultura, Llengua, Patrimoni i Memòria de l'Ajuntament d'Inca, Alice Weber (MÉS per Mallorca).

La socialista Catalina Cladera, que encapçalarà l'oposició en el Consell de Mallorca, ha lamentat que el nomenament de Le Senne hagi estat un peatge que ha pagat el PP per governar. "Regalar la presidència del Parlament, la institució que ens representa com a comunitat, a qui defensa el masclisme, la xenofòbia i la transfòbia", ha manifestat, a més de considerar que aquest fet és "una amenaça als valors democràtics".

Per la seva banda, el president d'El Pi, Tolo Gili, ha assegurat que estan en perill "la nostra identitat, llengua i cultura" amb "el feixisme a la presidència del Parlament". “Aquest acord no fa cap referència a la modificació i millora del Règim Especial de les Balears o a un millor finançament; tampoc fa menció a millores en tema d’habitatge, perquè es veu que ja no és el problema més gran dels habitants de les Illes Balears. Ara l’únic problema que existeix a ca nostra és la nostra llengua, la nostra tradició, la nostra cultura, la nostra manera de viure. És ridícul pensar així”, ha assegurat Gili en un comunicat.

La portaveu de Més per Palma a Cort, Neus Truyol, també considera que la presidència de Le Senne és "una amenaça per a la democràcia, els drets socials i les llibertats" i ha assenyalat que el PP i Vox són "dues cares de la mateixa moneda".

L'exportaveu de Terraferida, Jaume Adrover, ha adjuntat un dels articles de Le Senne, on acusa el "fanatisme ecologista de l'ordre global mundial" de "col·locar el clima i els animals per damunt dels éssers humans".

L'escriptora mallorquina Llucia Ramis interpel·la directament la líder del PP, Marga Prohens, i li demana explicacions sobre el nomenament de Le Senne. I el president del GOB, Amadeu Corbera, ha retret al portaveu dels populars en el Parlament, Sebastià Sagreras, tant la designació del president del Parlament com l'acord del PP amb Vox.

D'altra banda, el sociòleg David Abril insisteix a considerar que Le Senne "és una amenaça per a la democràcia i la convivència", amb idees que van "des de la negació de la violència de gènere" a "les teories racistes del reemplaçament", passant per "l'admiració cap a personatges com Victor Orban i els líders més extrems de la ultradreta europea i nord-americana".

Com ha publicat l'ARA Balears, l'Obra Cultural Balear ha fet una crida a MÉS per Mallorca, Més per Menorca, el PSIB-PSOE i Podem perquè vuit dels seus diputats s'abstenguin en la votació (o que quatre hi votin a favor) per facilitar la investidura de Prohens com a presidenta de les Balears, sense haver de menester el suport de Vox. L'OCB també ha apel·lat el PP perquè "recuperi el sentit comú" i "trenqui aquest nefast preacord i no pacti amb l'extrema dreta antidemocràtica i antiestatutària".

Amb un "això tenim" i unes declaracions de Le Senne ("Les dones són més bel·ligerants perquè no tenen penis") ha resumit el seu parer la politòloga i activista Neus Tur.

"Això és realment el que vols, futura presidenta Marga Prohens, per a la meitat de la població que representes?", ha demanat per la seva part la cineasta Victòria Morell.

stats