Política 09/01/2020

Vox podrà visitar els centres educatius només fora de l'horari lectiu

La direcció de cada escola decidirà a quines dependències podran entrar els diputats d'extrema dreta

Ara Balears
2 min
La visita dels diputats de Vox als centres educatius no es farà quan els nins estiguin a classe

PalmaVox podrà visitar els centres educatius només fora de l'horari lectiu, segons ha anunciat la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca aquest dijous mitjançant un comunicat. Les visites "es faran a partir del mes de gener, fora de l'horari lectiu, i se circumscriuran a les dependències que consideri oportunes la direcció del centre", ha indicat la Conselleria, que també ha puntualitzat que podran accedir als centres "un màxim de dos representants del grup parlamentari sol·licitant, acompanyats per la direcció i per l'inspector de la zona corresponent, atenent les funcions que els atorga l'ordenament jurídic".

La funció de l'inspector serà "comprovar que la visita s'ajusta als termes establerts" pel Govern per tal de garantir "el funcionament normal del servei, sense interferència en el dret de l'educació i la llibertat de l'ensenyament".

La Conselleria d'Educació, que ha concretat els detalls de les visites després de consultar els serveis jurídics, ha qualificat d'"inacceptables" els "intents de determinades formacions polítiques de posar en dubte el bon funcionament dels centres educatius de les Balears i dels docents que hi fan feina", els quals "han estat acusats de manera continuada de pràctiques que no tenen res a veure amb la realitat" i ha manifestat el seu "suport absolut" a la feina tant de docents com d'inspectors.

Pel que fa als motius pels quals els diputats visitaran els centres fora de l'horari lectiu, Educació ha considerat que "si bé no hi ha inconvenient en l'eventual accés d'una delegació parlamentària a l'interior dels centres docents", una altra cosa és que els diputats d'extrema dreta entrin a les aules "en el moment de l'activitat lectiva, atès que això pot afectar el dret a l'educació de l'alumnat".

La Conselleria ha mencionat el Decret 121/2010 de drets i deures dels alumnes, el qual estableix que "tenen dret a un ambient de treball que afavoreixi l'aprofitament de l'activitat programada". D'acord amb això, Educació ha considerat que la presència dels diputats de Vox a les aules durant l'horari lectiu "resulta desproporcionada", ja que "pot afectar els alumnes tant en la seva llibertat d'intervenir a classe (...) com en el desenvolupament de proves i treballs".

Per altra banda, "el Decret 36/2001 estableix que les funcions de la inspecció són supervisar i controlar (...) el funcionament dels centres i els programes que hi incideixen; supervisar la pràctica docent, la funció directiva i col·laborar en la seva millora", ha afegit la Conselleria a la nota de premsa. Per això, "no es podria autoritzar una visita als centres educatius a persones que pretenen exercir funcions que corresponen a cossos especialitzats, com és el cas dels inspectors d'educació".

Segons ha explicat la Conselleria, malgrat que "el reglament del Parlament estableix que els diputats poden accedir a les dependències públiques", la supervisió dels centres educatius és "competència exclusiva d'Inspecció Educativa".

El grup parlamentari Vox va sol·licitar a través de la Mesa del Parlament visitar 52 centres educatius de les Balears el setembre passat, en virtut de l'article 15.5 del reglament de la Cambra.

Per la seva banda, l'STEI ha demanat una major concreció a la Conselleria pel que fa a la regulació de les visites dels diputats d'extrema dreta. El sindicat ha demanat si es podran captar i difondre imatges, quina documentació serà obligatori facilitar i si hi ha possibilitat que participin en la visita altres persones diferents de l'inspector i el membre de l'equip directiu.

stats