Pacte PP-Vox

Vox i PP tanquen un acord per governar València

El portaveu de l'extrema dreta assumirà la segona tinença d'alcaldia

Marta Ferrer
2 min
Juan Manuel Badenas, portaveu de Vox.

ValènciaEl PP i Vox governaran la ciutat de València. Després de mesos de negociacions, l'entrada de Vox a l'equip de govern municipal es farà realitat aquest divendres amb la formalització d'un pacte, després que l'alcaldessa popular de la ciutat, María José Catalá, ja havia qualificat els ultradretans de "socis preferents". D'aquesta manera la capital del País Valencià se sumarà a altres ciutats que ja estan pilotades per aquesta coalició PP-Vox: Elx, Castelló i Torrent, on l'extrema dreta també ha entrat a formar part dels governs del PP.

En què consisteix el pacte? Juan Manuel Badenas, portaveu de Vox, es convertirà en segon tinent d'alcalde de la ciutat, seguit de María José Ferrer San Segundo. El canvi més significatiu, però, serà el de la regidoria de Festes, que passaria a les mans dels ultradretans, encara que la competència en falles la conservarà el PP. Aquesta setmana ja hi ha hagut un indicador per a l'acord: aquest dimecres Vox va donar suport a les ordenances fiscals, pas previ i necessari per a ultimar el pressupost municipal del 2024.

Cal recordar que des de fa quatre mesos el nou govern municipal a València, sota el comandament del Partit Popular, ha comptat amb Vox com a soci prioritari, però no formant part del govern. En les últimes setmanes, l'extrema dreta ja havia complicat les coses al PP: va votar en contra d'algunes propostes que plantejaven els populars –que no han pogut tirar endavant per falta de majoria–, com el nou equip directiu de l'Empresa Municipal de Transports de València (EMT).

La reacció

Les reaccions, encara que el pacte encara no s'ha oficialitzat, no s'han fet esperar. El portaveu de Compromís i exalcalde Joan Ribó ha manifestat que "trenta-dos anys després, en aquesta ciutat tindrem un altre pacte del pollastre –ha dit en al·lusió a l'acord de govern tancat entre el PP i Unió Valenciana després de les eleccions a les Corts Valencianes de 1995–, però ara amb un pollastre posat en la bandera de mans de Vox".

Per part seva, la portaveu socialista, Sandra Gómez, ha exigit a María José Catalá que expliqui què costarà als valencians el seu pacte amb Vox "que tant ha tractat d'ocultar": "El pacte estava fet i la senyora Catalá pretenia enganyar la ciutat", ha conclòs.

stats