Pacte PP-Vox
Política 04/07/2023

Un extorero que exalta el franquisme serà el vicepresident del País Valencià

El dirigent de Vox assumirà també la cartera de Cultura

3 min
Vicente Barrera en una imatge del dia mde la seva despedida com a torero professional, l'any 2011

València"La classe política del franquisme va ser brillant, segurament la més culta i preparada que hem tingut en segles". Aquestes reflexions del dirigent de Vox Vicente Barrera (València, 1968) –difoses a Twitter pel periodista especialitzat en extrema dreta Miquel Ramos– mostren de manera transparent el posicionament ideològic de qui serà el pròxim vicepresident del govern valencià.

Les paraules, fetes públiques per l'extorero el 25 d'agost del 2020 en el seu compte de Facebook, formen part d'un text on el futur responsable de Cultura del Consell també va reclamar als ciutadans amb avantpassats feixistes que es mostressin orgullosos de "ser nets d'aquells que van guanyar la Guerra [Civil]", a més de defensar que "qualsevol democràcia i qualsevol llibertat està construïda sobre una guerra que es va guanyar".

Però, com passa a vegades, la contundència d'una reivindicació contrasta amb una realitat molt més polièdrica. I és que Vicente Barrera Cambra, l'avi patern del futur vicepresident valencià, es va sumar al bàndol colpista després d'haver donat suport a la República i haver participat en corregudes en benefici de les milícies antifeixistes. Així ho explica el periodista Joan Canela en un article publicat al Diari La Veu del País Valencià on es denuncien els intents de la família de Barrera per amagar les contradiccions del seu avantpassat.

Uns dubtes molt més trivials són els que va mostrar el seu net el 2021 quan va demanar ajuda des del seu compte de Facebook per batejar un cavall. Oferia quatre opcions: Escipión, Viriato i les dues que més van agradar als seus seguidors, Duce i Caudillo. "No hi ha cap connotació política als noms. Tots quatre denoten força i lideratge", es va defensar Barrera en resposta a un comentari que qüestionava la preselecció.

Al PP abans que a Vox

Tot i l'enquesta, la vertadera passió del polític valencià no han estat els cavalls, sinó les corregudes de toros. Es tracta d'una vocació que va haver d'esperar, atès que el dirigent de Vox no va debutar fins als 24 anys, quan havia finalitzat els seus estudis de dret, complint així, una exigència familiar.

Al costat de la tauromàquia, una altra herència que ha rebut Barrera ha sigut la professional, tenint en compte que en la seva família materna va haver-hi importants empresaris. També ho és ell, que és propietari, entre altres companyies, d'una empresa dedicada a la compravenda d'habitatges amb un capital social de 3,7 milions d'euros. En el vessant econòmic, una de les seves fonts d'inspiració és el seu avi matern, un dels pioners tèxtils més importants de la ciutat d'Ontinyent de principis del segle passat. De fet, va ser precisament a la capital de la Vall d'Albaida on l'any 2018 el nostre protagonista va iniciar la seva militància afiliant-se a Vox i assumint la figura de coordinador local. Una trajectòria que va continuar un any després a l'ocupar el desè lloc de la candidatura electoral del partit ultradretà a la ciutat de València.

Però, com molts seguidors de Vox, els seus inicis polítics no es van produir a la formació d'extrema dreta sinó al Partit Popular. Barrera era un assistent habitual dels mítings del PP. Tant és així que el 2012 va ser un dels personatges públics que van acudir en persona a felicitar l'expresident de la Generalitat Francisco Camps quan va ser absolt en la coneguda com a causa dels vestits del cas Gürtel. Una fidelitat que ja havia estat recompensada. Primer, econòmicament, perquè l'extorero va ser un comentarista habitual de l'extint Canal 9, i després, reputacionalment, ja que el 2011 va rebre de les mans de l'aleshores cap del Consell, Alberto Fabra, l'Alta Distinció de la Generalitat "en reconeixement de la seua contribució a la pervivència i gaudi de la festa dels bous" i de la seva carrera "plena de dedicació, sacrifici i èxit".

stats