PROTAGONISTA COL·LATERAL
Política 13/11/2021

El vers lliure del PSOE que ja va trencar la disciplina de vot amb el no a Rajoy

Diputat del PSOE al Congrés

i
OT SERRA
2 min
El vers lliure del PSOE que ja va trencar la disciplina de vot amb el no a Rajoy

MadridOdón Elorza (Donosti, 1955) no és un novell en l’art de trencar la disciplina de vot del partit. Paradoxalment, l’únic diputat del PSOE que obertament va desobeir la consigna de Pedro Sánchez d’avalar el pacte amb el PP per renovar el Tribunal Constitucional és un dels que es va mantenir fidel en el no és no a Mariano Rajoy el 29 d’octubre del 2016. I això que l’actual president espanyol va dimitir i no va arribar a votar en contra de la investidura de l’exlíder del PP. Aleshores Elorza va ser un dels 15 parlamentaris socialistes -juntament amb els del PSC i l’actual ministra de Defensa, Margarita Robles, entre d’altres- que no es van abstenir.

De la seva etapa al Congrés, que va arrencar el novembre del 2011, destaca el trencament de la disciplina de vot amb dos diputats més del PSOE a la llei sobre l’abdicació de Joan Carles I el 2014. També va rebutjar l’aforament exprés que el PP va dissenyar per al rei emèrit. Abans, ja s’havia desmarcat en una votació sobre l’aforament dels càrrecs públics. Elorza explica a l’ARA que viu amb certa “incomoditat” aquestes diferències i a la cambra baixa no se l’acostuma a veure gaire acompanyat.

Al congrés de València de fa unes setmanes la direcció del PSOE el va deixar fora de l’executiva, de la qual havia format part en el mandat anterior. La seva trajectòria el defineix com un vers lliure i, de fet, en els seus 20 anys com a alcalde de Donosti obtenia més vots que els que el PSOE aconseguia en altres eleccions. Bel·ligerant contra ETA, va fer amistat amb Ernest Lluch, que tenia un domicili a la capital guipuscoana, on Elorza va fomentar l’ús de la bicicleta. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.

stats