La nova legislatura
Política 24/11/2023

La vaga general del sindicat de Vox: crònica d'un fracàs anunciat

El seguiment ha estat pràcticament nul i ha acabat amb manifestacions davant la seu del PSOE

3 min
Manifestació a Madrid durant la vaga general convocada pel sindicat de Vox

MADRIDMentre centenars de ciutadans entraven a botigues i centres comercials empesos per la voràgine consumista del Black Friday, dos treballadors públics d'un total de 4.782 empleats del torn de tarda nit de l'Administració General de l'Estat secundaven la vaga general convocada per Solidaridad, el braç sindical de Vox, aquest divendres, segons dades recollides per l'agència Efe. Aquest és només un exemple de quina repercussió ha tingut la convocatòria de vaga general a tot l'Estat per part d'aquest sindicat: pràcticament nul·la, tot i que tenia per objectiu "parar Espanya", segons la mateixa organització. De moment, des del sindicat convocant no s'han proporcionat dades.

Des del ministeri de Treball no es tenen dades de quin seguiment ha tingut en general, però en el cas de l'Administració de l'Estat, que depèn del ministeri d'Hisenda, aquest seguiment ha estat d'un 1,3% dels empleats al llarg de la jornada. En el cas del torn del matí, dels 160.389 efectius entre funcionaris i personal laboral, 1.956 empleats han secundat la vaga.

Amb tot, si es miren altres indicadors, com el consum elèctric, s'observa que no hi ha hagut cap mena d'impacte. De fet, la demanda d'energia elèctrica en temps real (32.854 MW) fins i tot ha estat lleugerament superior a la demanda prevista (32.757), segons les últimes dades de Red Eléctrica publicades aquest dimarts a les 18:00 hores i consultades per l'ARA. Això vol dir que no s'ha produït una reducció del consum energètic vinculada a l'absència de treballadors als seus llocs de feina.

Pel que fa a la mobilitat, fonts de Renfe expliquen a l'ARA que hi ha hagut "normalitat" al llarg del dia i que des de l'operadora el seguiment per part dels empleats ha estat "zero". En un principi, la vaga general de l'extrema dreta convocada per aquest divendres havia de coincidir amb la primera jornada de vaga dels treballadors d'Adif i Renfe que, finalment, aquest dijous al vespre van decidir desconvocar després d'arribar a un acord amb el ministeri de Transports.

El sindicat de Vox, però, sí que ha intentat aixecar els ànims dels treballadors a secundar la seva convocatòria i al llarg del dia ha organitzat diferents piquets informatius. A l'Hospitalet de Llobregat, per exemple, un piquet informatiu, la majoria homes, amb banderes del sindicat, però també alguna d'Espanya s'ha concentrat davant la seu de CCOO de la localitat catalana.

Una vaga general contra l'amnistia

La vaga general promoguda per l'extrema dreta és contra l'amnistia i els acords per investir Pedro Sánchez president espanyol. Els sindicats majoritaris se n'han desmarcat i, excepte Vox, cap altre partit l'ha secundat, tampoc el PP, per molt que, igual que fa amb les protestes ultres davant de les seus del PSOE, ha evitat pronunciar un rebuig explícit. Malgrat el fracàs de la convocatòria, el secretari general del sindicat Solidaritat, Rodrigo Alonso, ha rebatut que la informació sobre el seguiment de la vaga que s’havia facilitat era “totalment errònia” i ha culpat els dos grans sindicats de “coartar i coaccionar treballadors” perquè no se sumessin a la vaga. També ha anunciat que presentaran “acciones legals” davant les suposades agressions que haurien rebut piquets informatius davant la seu de la UGT de Madrid. Per si hi hagués poques proves de l'objectiu real de la convocatòria, Solidaridad ha organitzat una manifestació fins a la seu de Ferraz, on han arribat amb crits de "Pedro Sánchez, fill de puta" i "Catalunya és Espanya". Allà s'han unit al nombrós grup que ja estava a la seu del PSOE. En total, unes 3.000 persones s'han concentrat aquest vespre en l'enèsima nit de protestes.

Càntics contra Pedro Sánchez a Ferraz durant la vaga general de Vox

Motivació política

Públicament, el motiu és polític, però Solidaridad, que representativament és gairebé inexistent, argumenta que "no és una vaga política i és perfectament legal". Com explicava l'ARA, no és difícil sol·licitar una convocatòria de vaga general, ni a Espanya ni en general a la resta de països europeus, així com vincular-la a motius laborals perquè passi el filtre. En aquest cas, tot i que la sol·licitud de Solidaridad no s'ha fet pública, el sindicat vincula els acords amb l'independentisme a un empitjorament de les condicions laborals a l'Estat. Segons el manifest del sindicat minoritari, "a l'empara de les cessions al separatisme" hi haurà "polítiques de retallades socials, supressió de drets laborals i desigualtat dels treballadors". 

stats