Patrimoni
Política 15/07/2022

Unides Podem i MÉS demanen protegir el patrimoni geològic de les Balears

Ambdós partits han presentat una proposició de llei, que de moment no ha obtingut el suport del PSOE

2 min
Restes d’un antic niu de metralladora de la Guerra Civil sobre la punta del Faralló.

PalmaUnides Podem i MÉS per Mallorca han presentat una proposició de llei (PL) per demanar que es protegesqui el patrimoni geològic de les Balears, uns elements "fonamentals per mantenir la terra", segons ha manifestat aquest dijous el diputat d'Unides Podem Pablo Giménez. "Es tracta de defensar el territori davant la degradació actual propiciada per l'especulació i la massificació", ha reivindicat.

Durant una roda de premsa, Giménez ha subratllat que el patrimoni geològic és "irreemplaçable" i ha advertit que, si no es conserva, "desapareixerà per sempre". "No hem d'oblidar que la història geològica és la història de la vida", ha manifestat. Així mateix, ha assenyalat que, si bé Espanya és el primer país d'Europa en nombre de parcs geològics de la Unesco, amb un total de 15, "les Balears no en tenen cap".

Declinació del PSOE

Ambdues formacions varen convidar el PSOE a conèixer la seva proposta, però, segons ha assegurat Giménez, "varen declinar la invitació". "No els ha agradat gaire aquesta PL", creu el diputat d'Unides Podem. Ara, estan a l'espera de compartir la seva iniciativa amb la resta de partits i esperen que la majoria hi estigui a favor.

Segons ha explicat el diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà, aquesta proposta té tres eixos principals: l'aprovació d'un inventari, la creació de la xarxa balear de llocs d'interès geològic i l'aplicació de mesures generals de protecció d'aquests elements. D'entre els conjunts geològics que proposen protegir, destaquen Cala Tuent, el torrent de Pareis, el Port del Canonge, la Foradada, el torrent de Coanegra i l'Albufera, entre molts altres.

Així mateix, Giménez ha indicat que la seva proposta preveu limitacions i un règim d'usos. "Depenent de la importància i la vulnerabilitat del lloc, suposarà una limitació de determinades activitats", ha dit.

stats