Política 18/12/2018

L'oposició acusa Bel Busquets de falta de transparència en la gestió dels fons de l'ecotaxa

La consellera defensa el seu pressupost per al 2019 destacant el fort impuls que dona al turisme sostenible

Carles Tudurí
3 min
Busquets, durant el ple del Parlament d'aquest dimarts

PalmaL'oposició ha carregat aquest dimarts durant el ple del Parlament sobre la Llei de pressupostos del 2019 contra la gestió de l'Impost de Turisme Sostenible que està fent la consellera d'Innovació i Turisme, Bel Busquets. Tant el PP com Ciutadans han destacat la falta de transparència en la informació sobre l'execució dels projectes aprovats per ser subvencionats amb els fons d'aquest tribut, que recapta prop de 100 milions d'euros l'any.

El portaveu del PP, Miguel Àngel Jerez, ha assegurat que dels 150 projectes aprovats per rebre finançament de l'ecotaxa només tres s'han executat de manera completa: dues compres de finques i una actuació de millora d'un paviment a Formentera. Jerez ha criticat que la Conselleria de Turisme no publiqui, tal com preveu la llei, l'evolució de l'execució d'aquests projectes.

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, s'ha manifestat de manera similar, acusant la consellera Bel Busquets de manca de transparència. Segons Pericay, aquesta falta d'informació és un exponent “del grau de moralitat d'aquest govern”.

Josep Melià, d'El Pi, ha criticat també la gestió de l'Impost de Turisme Sostenible, amb el qual considera que el Govern “ha errat el tir”. Segons el portaveu d'El Pi, l'executiu s'ha equivocat en la quantia de l’impost, en l'elecció dels projectes i en la seva execució.

L'oposició també ha remarcat la falta d'una partida econòmica en els pressupostos per impulsar la millora de zones turístiques madures. També s'ha criticat la manca de promoció del turisme de sol i platja, ja que consideren que comença a patir a conseqüència de la recuperació de les principals destinacions competidores.

Així mateix, s'ha criticat Busquets per no entrar en el debat de les esmenes presentades pels partits de l'oposició i limitar-se a fer una exposició dels seus pressupostos. La consellera ha contraatacat destacant que ha vingut al Parlament a defensar uns comptes que impulsen el turisme sostenible i ha destacat que si el PP no hagués eliminat l'ecotaxa en el seu moment, les Illes haurien recaptat 1.000 milions d'euros per reinvertir en millores.

Pressupostos

Busquets ha informat que la Conselleria gestionarà el 2019 un total de 50,2 milions d'euros, que augmenten a 54 si es tenen en compte els projectes finançats per l'Impost de Turisme Sostenible a càrrec de les diferents direccions d'aquest departament. A més, la Conselleria gestionarà els 110 milions d'euros de l'Impost de Turisme Sostenible i els 48,1 de la borsa d'allotjaments turístics.

El fet que en els comptes per a l'any que ve no s'incloguin ja partides compromeses com els 8 milions destinats al Palau de Congressos, els 620.000 euros en inversions del pla mirall ni la partida destinada a promoció turística, que s'ha transferit al Consell de Mallorca, implica una baixada del pressupost global de la Conselleria d'un 15%. Per al 2019, la promoció turística forma part del capítol de finançament dels consells insulars i ascendeix a 8,76 milions d'euros. Si no tenim en compte aquestes partides, segons la Conselleria, es produeix un augment del 14% del pressupost. Durant el pròxim exercici es contractaran vuit persones per al servei d'inspecció i instrucció.

La distribució per departaments implica que la Secretaria General té un pressupost de 6,6 milions; la Direcció General de Turisme, de 18 milions; la d'Innovació i Recerca, de 13,6, i la de Desenvolupament Tecnològic, de 9,8.

Pel que fa al turisme, el pressupost de l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears és de 12 milions d'euros. A més, amb les seves noves funcions l'agència gestionarà els 110,5 milions d'euros de recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible.

La gestió de l'Estratègia Turística disposarà de 4,9 milions, que destinarà a tasques del programa 'Better in Winter', la coordinació de les accions dels Segments Estratègics Turístics, la realització d'estudis de mercat i l'impuls de projectes de qualitat.

stats