El Tribunal de Comptes demana un informe a l'Advocacia de l'Estat pels dubtes sobre els avals del govern català

Dictarà una ordre d'embargament contra dos dels encausats per l'acció exterior que no han presentat fiança

2 min
Façana principal de la seu del Tribunal de Comptes, a Madrid, que no exerceix com un tribunal com a tal sinó d’ens fiscalitzador de l’administració.

MadridEl Tribunal de Comptes ha demanat un informe a l'Advocacia de l'Estat davant dels dubtes que sobre els avals presentats a través de l'Institut Català de Finances (ICF) per pagar les fiances per l'acció exterior de la Generalitat de Catalunya entre el 2011 i el 2017. Segons detallen fonts de l'ens fiscalitzador, la delegada instructora té dubtes sobre la "suficiència i legalitat" dels avals sobre "si poden o no emparar possibles responsabilitats comptables per culpa greu", ja que l'objectiu de la causa és recuperar diners presumptament malgastats de la Generalitat i a través dels avals es pretén que sigui "la pròpia administració autonòmica perjudicada" la que afianci. En concret, la delegada instructora ha demanat a la presidència de la secció d'enjudiciament un informe de l'Advocacia de l'Estat davant del Tribunal de Comptes.

Més enllà d'això, ha procedit a ordenar l'embargament de dos dels 34 ex alts càrrecs encausats que, segons expliquen des del Tribunal de Comptes, no han pagat la fiança. Pel que fa la resta, de moment l'ens fiscalitzador s'espera a la decisió de l'Advocacia de l'Estat per tirar endavant o no providències d'embargament. Seria el que faria en cas de no acceptar els avals de l'ICF. El límit per entregar les fiances va vèncer dimecres passat però a últim moment, la delegada instructora va donar un ultimàtum fins la mitjanit de dilluns a les defenses per acabar de presentar els avals correctament després de la rectificació a últim moment de la Generalitat: primer va dir que no avalaria i al final sí que ho va fer, produint una trencadissa dins l'ICF.

Un cop va vèncer el termini dilluns, ha procedit a estudiar els casos i ara el que fa és demanar informació a l'Advocacia de l'Estat. El que busca així és que el govern de Pedro Sánchez es mulli sobre el cas, després que qüestionés la legalitat del fons però de moment no hagi presentat un recurs davant del Tribunal Constitucional, com li demana l'oposició. Està a l'espera de la decisió del Consell de Garanties Estatutàries. El PSC ha apuntat que el fons sí que és legal.

stats