Política 05/10/2017

El Tribunal de Comptes demana 21.000 euros més pel 9-N i inclou una altra alt càrrec del Govern a la causa

Artur Mas i els exconsellers presenten recursos de nul·litat del procediment per "indefensió"

Ot Serra
2 min
Artur Mas i Carles Puigdemont s'abracen al Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu

MadridEl proper 26 d'octubre els representants legals d'Artur Mas, Francesc Homs i de Teresa Prohias tornaran a visitar el Tribunal de Comptes, on rebran una liquidació provisional complementària amb una nova multa pel procés participatiu del 9-N. Segons ha pogut saber l'ARA, l'ens fiscalitzador ha localitzat un altre contracte relacionat amb la publicitat institucional per valor de 21.767,90 euros que inclou a la causa i que se sumarà als 5,2 milions d'euros que ja va demanar el 25 de setembre a les persones responsables d'organitzar la consulta del 9 de novembre del 2014. Tal com va fer saber el tribunal als implicats, el 20 d'octubre hauran de dipositar la fiança abans que no es procedeixi a l'embargament dels seus béns personals.

Teresa Prohias és la directora de serveis del departament de Presidència i és la desena persona que l'òrgan inclou en el procediment, juntament amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas, els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega, i altres alts i ex alts càrrecs del Govern. Així ho ha fet saber el tribunal a través d'una acta que la defensa ha rebut aquest dimecres.

A part d'això, els afectats van presentar dilluns diferents recursos de nul·litat en què demanen que se suspengui el procediment. En un escrit al qual ha tingut accés l'ARA, es considera que el recorregut judicial ha situat els presumptes responsables en una situació de "clara i evident indefensió" perquè no s'han respectat les garanties processals. D'una banda, s'al·lega que l'obertura de diligències en les actuacions prèvies a la fase d'instrucció no es van comunicar als afectats. De l'altra, es considera que el personament de l'Advocacia de l'Estat adduint que s'havia utilitzat una partida provinent del FLA no és "legítim" i que no va permetre la rèplica de la defensa sobre aquesta qüestió. A més, el text subratlla que els interessos de l'Estat ja estan representats a través del ministeri fiscal, que es va incorporar a la causa impulsada per Societat Civil Catalana i l'Asociación de Abogados por la Constitución.

stats