El Tribunal de Comptes dona dos dies més per formalitzar els avals de l'ICF

La delegada instructora estudia si accepta els avals de l'ICF, que s'han presentat fora de termini malgrat la rectificació del Govern català

2 min
Imatge de l'edifici del Tribunal de Comptes

MadridDesprés de dies d'anades i vingudes al Govern de Catalunya sobre els avals de les fiances del Tribunal de Comptes, l'ens fiscalitzador espanyol té finalment sobre la taula prendre una decisió sobre si accepta que l'Institut Català de Fianances actuï d'avalista dels fins a 5,4 milions d'euros de fiança a la majoria de 34 ex alts càrrecs de la Generalitat acusats de presumpta responsabilitat comptable per l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017.

El termini per dipositar els diners va vèncer ahir dimecres a la mitjanit després d'una rectificació d'última hora per part del Govern català, però per qüestions tècniques, segons van precisar fonts de l'executiu, no es van poder presentar els avals de l'ICF dins del termini i està previst que es formalitzin durant aquest matí. Com que la decisió va ser sobrevinguda, hi ha encausats que van presentar igualment com a fiança el seus immobles, per això el Tribunal de Comptes ja està estudiant si finalment accepta l'aval de l'ICF o bé si procedeix a embargar els béns.

De totes maneres, fonts de l'ens fiscalitzador aclareixen a l'ARA que la delegada instructora, l'encarregada del cas, pot decidir tirar endavant l'embargament i després acceptar o no les fiances. El cas és que l'embargament es tracta d'una mesura cautelar a l'espera de la celebració del judici per presumpta responsabilitat comptable.

Quatre persones ja han pagat o avalat amb propietats

Les mateixes fonts assenyalen que quatre del total de 34 ex alts càrrecs han dipositat la fiança solidària completa que els corresponia a l'espera del judici o bé han presentat el seus béns immobles com a aval. La decisió, doncs, seria sobre els 30 restants. Tot i que alguns mitjans han avançat que ja s'ha procedit a ordenar l'embargament de béns i el Tribunal de Comptes no esperarà a l'aval de l'ICF -ja va desestimar el dimarts ampliar el termini per pagar les fiances, tal i com demanava la Generalitat-, des de l'ens fiscalitzador assenyalen que es tracta d'"especulacions" i encara ni s'està executant la providència

stats