Política 16/03/2022

Transició Energètica invertirà 70 milions d'euros a reduir les emissions de mobilitat

Amb aquests doblers, s'instal·laran uns 2.000 punts de càrrega per a vehicles

ARA Balears
2 min
Les empreses de lloguer volen que els turistes puguin reservar un vehicle elèctric.

PalmaLa Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica destinarà uns 70 milions d'euros a reduir les emissions que provenen de la mobilitat a les Balears. Segons ha indicat el seu conseller, Juan Pedro Yllanes, això inclou fomentar el transport sostenible, la descarbonització de la mar i el cicle de l'aigua.

Les actuacions duites a terme a partir d'aquest pressupost preveuen establir almenys quatre línies de transport públic en direcció a zones de "gran valor ambiental" on es restringirà l'accés amb vehicle privat. "A més, es pretén establir sistemes de bicicleta o moto elèctrica compartida, així com promoure la implantació de sistemes d'ús temporal de vehicles en tots els sectors", ha dit Yllanes.

El sistema d'ús temporal de vehicles es coneix com a car sharing. En aquest sentit, la intenció del Govern és establir uns deu sistemes de lloguer de vehicles, que permetrien el desplaçament d'unes 5.000 persones al dia.

2.000 punts de càrrega de vehicles

Per altra banda, l'Executiu té previst incrementar els punts de càrrega "de tota mena" per vehicles que funcionin amb energies renovables. Yllanes ha precisat que el plantejament inicial és poder finançar uns 2.000 punts de càrrega amb instal·lacions fotovoltaiques. També ha destacat que l'increment dels dispositius suposarà triplicar els punts de càrrega existents, multiplicar per dos l'objectiu fixat per a les Balears per al 2025 i establir una ràtio d'un punt per cada 300 vehicles aproximadament.

El conseller ha subratllat que aquestes iniciatives es duran a terme a través dels 233 milions d’euros que provenen del Pla d’Inversions per a la transició energètica. Així mateix, la Conselleria ha recordat que la Llei de canvi climàtic i transició energètica adverteix de l'obligatorietat d'establir zones de baixes emissions als municipis de més de 50.000 habitants i als territoris insulars abans del 2023. Més concretament, el document remarca que s’han de disminuir un 40% per al 2030 i un 90% per al 2050.

stats