CAS NÓOS
Política 10/01/2016

Comença el judici del cas Nóos: la infanta i Urdangarin, al banc dels acusats

Expectació mediàtica sense precedents per a la primera vista del judici

Jaume Vinyas
4 min
Així estaran distribuida la sala del tribunal de Nóos.

PalmaLa infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, han arribat a les 08.10 hores a l’edifici de l’Escola Balear d’Administració Pública, en un polígon a les afores de Palma, on compareixen en la primera sessió del judici del caso Nóos. La germana del rei ha accedit a les dependències acompanyada del seu marit, uns minuts després que arribessin els seus advocats. Vint minuts després ha arribat l'altre gran acusat en aquest judici, Diego Torres, l'exsoci d'Urdangarin, que ahir donava la seva versió dels fets en una entrevista a La Sexta.

Els antics ducs de Palma han arribat en un cotxe amb els vidres del darrere foscos i sense dir res a la munió de mitjans que s'havien congregat per esperar-los: tan sols han saludat amb el cap. Ho han fet vestits de negre i amb el posat greu uns quaranta minuts abans que no arribessin els primers manifestants que es concentraran a la vora de la nau on es fa el judici. El fiscal anticorrupció Pedro Horrach, que s'encarregarà de l'acusació en contra d'Urdangarin i de Torres -però que s'oposa a acusar la infanta- ha arribat vint minuts abans de les nou del matí, just abans que ho fes l'expresident balear Jaume Matas.

L’edifici de l’Escola Balear d’Administracions Públiques, a Palma, ja està preparat per acollir el judici més mediàtic de la història d’Espanya. El cunyat del rei, un expresident, un medallista olímpic i un dels pares de la Constitució són alguns dels protagonistes d’una vista que posa fi a cinc anys d’instrucció, plasmats en els més de 44.000 folis del sumari. El centre de totes les mirades, però, serà la infanta Cristina, el primer membre de la Casa Reial espanyola que seurà a la banqueta dels acusats. La seva presència ha justificat el desplaçament a Mallorca d’una bona part dels 590 periodistes acreditats, una xifra mai vista a l’Arxipèlag.

La desfilada dels imputats davant les càmeres serà la principal atracció d’una jornada que es preveu llarga, però sense cap avanç significatiu en la resolució del cas. La primera sessió estarà dedicada a les qüestions prèvies. La que més interès desperta és la petició dels advocats de la infanta perquè se li apliqui l’anomenada doctrina Botín, que l’eximiria de ser jutjada. Les tres jutgesses que han de decidir ja han anunciat que tardaran 10 dies a decidir sobre totes les qüestions prèvies.

Un llarg debat

La doctrina Botín rep el nom de l’expresident del Banc de Santander, Emilio Botín, qui es va alliberar d’anar a judici, el 2007, quan l’Audiència Nacional va estimar que no era suficient l’acusació popular per a l’obertura de judici per un delicte fiscal. El Tribunal Suprem va donar suport a la decisió al·legant que, en un delicte d’aquest tipus, el perjudicat principal és l’Estat i que, per tant, cal l’impuls de la Fiscalia o l’Advocacia de l’Estat per justificar l’inici del procés.

La defensa de la infanta ha exigit, en incomptables ocasions, l’aplicació d’aquesta doctrina al·legant que es tracta d’un cas molt similar. Només l’acusació popular del sindicat d’ultradreta Manos Limpias reclama que es jutgi la infanta. No obstant això, quatre jutges han avalat ja l’enjudiciament de Cristina de Borbó: l’instructor José Castro i els tres magistrats de l’Audiència Provincial de Balears que van rebutjar el recurs de la defensa.

L’altra cara de la moneda processal seria l’anomenada doctrina Atutxa, del 2006. El llavors president del Parlament basc era jutjat per negar-se a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak. Llavors, el Tribunal Suprem va avalar el contrari que en el cas de Botín: que una condemna derivada únicament d’una acusació popular estava plenament justificada. En aquell cas, es va argumentar que la naturalesa política del suposat delicte comès per Atutxa afectava l’interès general. Precisament, un argument similar al que Castro va esgrimir en la interlocutòria en què justificava la imputació de Cristina amb el cèlebre “Hisenda som tots”.

El “dolent” de la pel·lícula

La decisió de Castro d’imputar la infanta va suposar el trencament de la relació professional que més rèdits havia donat a la justícia balear: la que mantenia amb el fiscal anticorrupció Pedro Horrach. En una de les poques entrevistes que ha concedit a mitjans, Horrach va afirmar a l’ARA Balears que “la posició més senzilla hauria estat adoptar la mateixa del jutge instructor i que Manos Limpias”. El fiscal, peça clau en la persecució judicial a la corrupció a les Balears, es va convertir en l’enemic públic número 1 de l’opinió pública quan es va enfrontar a Castro per la imputació de la filla del rei Joan Carles. “En aquesta causa, els únics que no hem canviat d’opinió hem estat Manos Limpias i el ministeri públic, cada un en una posició enfrontada”, lamentava, en una crítica gens dissimulada a Castro, qui, en un primer moment, es va negar a acceptar la petició de Manos Limpias.

Queden ja només unes hores perquè comenci el que ha estat qualificat com a judici del segle. Una cinquantena d’agents de la Policia Nacional de València han arribat a Mallorca per participar en el dispositiu de seguretat que garantirà el desenvolupament de la primera jornada del judici de Nóos. La Policia Local de Palma hi col·laborarà tallant el trànsit als voltants de l’edifici de l’Escola Balear de l’Administració Pública. D’aquesta manera, es garantirà que els 18 acusats puguin accedir al recinte sense problemes.

Torres diu que sempre “hem actuat de bona fe”

L’exsoci d’Iñaki Urdangarin a l’Instituto Nóos, Diego Torres, ha defensat que tant ell com el marit de la infanta Cristina no van delinquir en les seves contractacions amb les administracions públiques: “Hem actuat de bona fe sempre”. En una entrevista al programa El Objetivo de La Sexta que s’emetrà avui dimenge, Torres insisteix en el seu argument que la Casa Reial supervisava tota l’activitat de l’Instituto Nóos. “Hi ha alguna cosa incorrecta en el comportament de la Casa Reial, del cap de la Casa, de Carlos García Revenga? Sempre sostindré que no, que han actuat bé”, explica. “Ells revisaven el que nosaltres fèiem, deien ‘està molt ben fet’, ‘doncs em sembla fantàstic’, ‘doncs endavant’, i ens guiaven”, ressalta. Malgrat afirmar que Iñaki Urdangarin és “tan innocent” com ell, Torres va comparar la seva actuació amb la del seu antic soci: “A les meves empreses no han trobat factures de classes de salsa”.

stats