Política 11/06/2019

El tot inclòs, els drets lingüístics i un nou cànon mediambiental, darrers serrells per tancar el programa de Govern

PSIB, MÉS i Podem comencen a negociar l'organigrama del nou executiu d'esquerres

Maria Llull
1 min
Imatge d'arxiu del Parlament balear.

PalmaPSIB, MÉS i Podem gairebé han assolit un acord programàtic complet a les negociacions per formar un nou govern autonòmic d'esquerres. Només queden per tancar tres temes, segons han explicat fonts pròximes a les negociacions: una normativa específica per regular els aspectes negatius del tot inclòs; la creació d'una oficina de drets lingüístics, i la modificació de la Llei de consum per garantir els drets lingüístics dels ciutadans en matèria de comerç; i la creació d'un nou cànon ambiental, que penalitzaria els municipis que no assoleixin uns nivells mínims de reciclatge.

Aquest darrer aspecte ja està inclòs en la Llei de residus, i només caldria desenvolupar la normativa per tirar-lo endavant. Es tractaria d'un cànon finalista, és a dir, els doblers recaptats a cada municipi servirien per millorar les polítiques de reciclatge dins dels mateixos termes municipals.

A més, els tres partits han començat a tractar l'organigrama de Govern de manera incipient. Fonts properes a la negociació han destacat que hi ha hagut bastants coincidències, a grans trets, entre els tres partits, encara que des d'una perspectiva diversa: PSIB i MÉS varen formar part de l'Executiu la legislatura passada, mentre que Podem en va quedar fora. De moment, s'ha parlat de conselleries que la legislatura passada varen ser massa grans i amb un contingut difícil de gestionar.

Els equips negociadors no es reuniran aquest dimecres, sinó que cada partit es dedicarà a analitzar les possibles divergències i les propostes.

stats