CRÒNICA

Torna el Sánchez de sempre (i Feijóo s'equivoca de nou)

El president espanyol defensa l'honorabilitat de la seva dona en una sessió amb aroma electoral

4 min
El president del Govern, Pedro Sánchez, compareix a petició pròpia davant del ple del Congrés

MadridSi algú esperava algun canvi al Congrés després dels cinc dies de reflexió que Pedro Sánchez es va prendre per decidir si continuava a la Moncloa davant l'admissió a tràmit d'una causa contra la seva esposa, anava ben errat. El Sánchez de sempre ha reaparegut avui al Congrés. I davant ha tingut un Alberto Núñez Feijóo que, per no perdre el costum, ha tornat a tenir un lapsus. El líder socialista ha anat a totes contra PP i Vox en una compareixença on ha barrejat el reconeixement de Palestina i el cas de la seva dona, l'economia amb la "màquina del fang" que, segons ell, està embrutant el debat públic a Espanya. A la rèplica ha avançat que el debat sobre la regeneració democràtica i les fake news s'abordarà després de les europees del 9 de juny. Però anem a pams.

Sánchez ha començat el seu discurs demanant convertir la sessió en un "punt i a part en la crispació", però el cert és que no ha trigat ni un minut, després de fer l'anunci sobre Palestina, a atacar el PP recordant el suport d'Aznar a la Guerra de l'Iraq i lamentar tenir "una oposició cada cop més ultradretana". "Sé que el seu objectiu és trencar-me, però estan llestos", ha dit desafiant la bancada de la dreta. "La meva dona és una professional honesta, seriosa i responsable. I el meu govern és un govern net", ha afirmat enmig de l'esbroncada dels populars.

En un discurs d'aroma clarament electoral, Sánchez s'ha llançat a treure pit dels èxits de la seva administració, entre els quals haver "trencat la majoria independentista que ens va conduir a la crisi institucional de 2017 per la imperícia de Rajoy i també la policia patriòtica que durant anys va corrompre i embrutar la política espanyola".

Alberto Núñez Feijóo també continua sent el mateix que abans de la missiva de Sánchez. Fins i tot ha augmentat un grau la seva agror i l'animadversió contra Sánchez. "Ens pren per beneits", "Deixi de riure's dels espanyols" o "Estalviï's els numerets" han estat algunes de les seves expressions abans d'amenaçar-lo amb fer-lo comparèixer al Senat perquè doni explicacions sobre el cas de la seva dona.

Per desgràcia per a Feijóo, el líder popular ha tornat a perpetrar un dels seus habituals lapsus. En aquest cas ha demanat la dimissió del ministre d'Exteriors per haver "posat els interessos d'Espanya per damunt dels del partit socialista", quan òbviament volia dir el contrari. Els riures a la bancada socialista s'han pogut sentir des de fora de l'hemicicle.

Feijóo s'equivoca al demanar la dimissió d'Albares

Al final de la seva intervenció, Feijóo ha aprofitat per reclamar el vot a les europees perquè "és el que més mal fa a Sánchez", en un missatge dirigit als electors de Vox. Dirigents del PSOE, per cert, advertien que Feijóo podria haver incomplert la normativa electoral per demanar el vot fora de campanya.

Precisament, el líder de l'extrema dreta, Santiago Abascal, ha estat l'únic que s'ha arrenglerat al costat de Javier Milei, i ha advertit Sánchez que ell "no és el rei ni la seva dona és una institució". Sánchez ha aprofitat la seva rèplica per atacar el PP pels seus pactes amb Vox, citant declaracions d'una regidora ultra de València en contra de la Creu Roja i a favor de Putin. "Aquests són els seus socis, senyor Feijóo", li ha recordat. "Els retrocessos que s'estan veient no són culpa de Vox sinó seva", ha dit mirant a la bancada popular abans de demanar la retirada de les lleis que esmenen la memòria històrica, com ha reclamat un organisme de l'ONU.

Les eleccions catalanes

La sessió també ha representat el retorn de Gabriel Rufián (ERC) i Miriam Nogueras (Junts) després de les eleccions catalanes. Rufián ha dedicat la major part del seu discurs (en castellà) a reclamar a l'esquerra que faci autocrítica davant l'augment del vot de l'extrema dreta, sense gairebé referències a Catalunya, amb un discurs que busca arribar a un electorat que havia potser votat ERC en el passat però que el 12-M es va inclinar majoritàriament pel PSC. "L'esquerra som antipàtics. Avui l'esquerra és posar límits a l'aire condicionat i la dreta és una terrassa de bar. L'esquerra necessita consciència i pensament, en canvi la dreta només necessita la televisió", ha argumentat.

Gabriel Rufián passant per davant de la bancada del govern al Congrés.

Nogueras ha esquivat el debat sobre Palestina per no trepitjar ulls de poll interns i s'ha centrat en llançar indirectes a Sánchez perquè deixi governar Carles Puigdemont, però sense demanar explícitament l'abstenció del PSC en un eventual debat d'investidura. "Vostès només poden sumar contra l'independentisme si sumen amb la ultradreta i compten amb la repressió de l'Estat", ha advertit Nogueras recordant els casos de Xavier Trias el 2015 (quan es van publicar informacions falses sobre ell) i el 2023 i el d'Artur Mas el 2006.

En la rèplica a Feijóo, Sánchez ha volgut esvair dubtes sobre la investidura catalana. "Jo sé que vostè voldria que governés Carles Puigdemont, però ja li dic que serà Salvador Illa", ha afirmat. I en resposta a Nogueras no ha volgut entrar en el cos a cos i s'ha limitat a demanar un "govern transversal que tregui Catalunya del bloqueig", en línia amb el que demana Illa. En la sessió de control posterior, Sánchez, davant la insistència de Nogueras a recordar-li que no tenien majoria ni al Congrés ni al Parlament, li ha replicat que "el govern de Catalunya es decidirà al Parlament i no a Madrid".

Des del flanc esquerre, tant Íñigo Errejón (Sumar) com Ione Belarra (Podem) han reclamat a Sánchez més contundència i més mesures després dels cinc dies de reflexió. Belarra és la que ha anat més lluny i ha titllat de "corrupte" el periodista Antonio García Ferreras. El portaveu popular, Miguel Tellado, s'ha aixecat automàticament de l'escó per reclamar que es tregui l'insult del diari de sessions. La presidenta de la cambra, Francina Armengol, contrariada, ha recordat als diputats una màxima molt clara: "Si ningú insulta no s'haurà de retirar cap insult".

El PP obligarà Sánchez a comparèixer a la comissió d'investigació al Senat

"Com no m'ha contestat cap pregunta, les haurà de respondre el Senat". Alberto Núñez Feijóo no s'ha quedat satisfet amb la compareixença de Pedro Sánchez i en la primera pregunta de la sessió de control al Congrés, celebrada immediatament després, ha avançat que el citarà a la cambra alta, controlada pel PP. Fonts dels populars han concretat poc després que serà a la comissió d'investigació del Senat creada per investigar el cas Koldo on l'obligaran a donar explicacions sobre els contactes amb empresaris de la seva dona. El PP diu que encara no ha decidit la data. Fa mesos que plana aquesta amenaça sobre el president del govern espanyol i també Begoña Gómez. "Estarem encantats de comparèixer al Senat", havia ironitzat prèviament Sánchez en el ple.

stats