Política 02/07/2021

El PP s'apunta al carro de "l'economia verda"

El XVI Congrés dels populars marcarà un full de ruta centrat en el desenvolupament sostenible i la política social

Margalida Munar
3 min
El PP...

Palma"El PP sempre ha donat suport a l'economia verda. L'esquerra ha patrimonialitzat una cosa que en realitat és de tots". Així ha presentat el portaveu adjunt del PP en el Parlament, Toni Costa, la part sobre economia i turisme de la ponència política que donarà alguns dels eixos del partit en el XVI Congrés dels populars, que es farà el 24 de juliol al Palau de Congressos de Palma. El document econòmic recull bona part de les exigències que planteja la UE per accedir als fons europeus: economia circular, desenvolupament sostenible, canvi climàtic, transició energètica i gestió de residus. Durant el congrés es debatran dues ponències: una, política, subdividida en economia i turisme i sanitat i serveis socials, i altra que girarà entorn dels estatuts i el reglament del partit.

Costa ha subratllat que el PP representa una alternativa al Govern d'esquerres i ha remarcat que les bases de la reactivació econòmica de les Balears després de la crisi sanitària, social i econòmica causada pel coronavirus ha de venir de la mà del "liberalisme", de "l'economia social de lliure mercat". Malgrat que el PP considera que el turisme és "el principal motor de l'economia balear", el portaveu també ha matisat que parla d'un "turisme de qualitat" i ha fet referència a un altre dels conceptes que han de marcar l'arribada de recursos des de Brussel·les: la diversificació.

Ara bé, Costa ha tornat a fer bandera de la ideologia liberal del PP i ha indicat que el canvi econòmic i la recuperació no han de venir imposats des de l'administració pública, sinó que han de ser fruit de l'empenta ciutadana. "Serà la imaginació dels ciutadans la que defineixi el futur de les Illes Balears", ha afirmat, a més de tornar a defensar les polítiques de rebaixes d'impostos i d'incentius fiscals.

El representant del PP ha carregat una vegada més contra la gestió que el Govern ha fet de la pandèmia i de les seves conseqüències a l'economia illenca. "S'ha ajudat tard i de manera manifestament insuficient", ha criticat, i ha recordat que "Alemanya no ha tingut aquests problemes perquè la seva economia estava sanejada". "No sortim ni més forts ni diferents", ha afegit. A més, Costa ha fet referència a les xifres de l'atur d'aquest mateix divendres. Malgrat que hi ha un 16,7 menys de desocupats respecte del maig, ha utilitzat el 2019 com a any de referència, ha subratllat que hi ha un 72% més d'aturats respecte del juny d'aquell any i més de 57.000 afiliats menys (un 10% menys).

Sanitat i Serveis socials

Pel que fa a la política social, la diputada Marga Duran ha assenyalat la necessitat d'impulsar "un pacte per la sanitat", consensuat més enllà de colors polítics. Duran ha remarcat que cal contractar més professionals sanitaris, encara que no ha mencionat les retallades en aquest camp que va fet el PP la darrera vegada que va governar, amb José Ramón Bauzá al capdavant. Una de les propostes més importants dels populars en aquest àmbit és una targeta social per a les persones vulnerables que hagin de menester ajudes, en la qual es recolliran totes les dades necessàries per tramitar-les.

De la mateixa manera, la diputada ha subratllat que s'han de reduir les llistes d'espera, encara que no ha assenyalat cap mesura concreta per aconseguir-ho, més enllà de contractar més professionals sanitaris i fidelitzar-los perquè hi vulguin quedar. A més, Duran ha destacat el paper de l'Atenció Primària, la prevenció de malalties i la promoció de la salut. "La salut pública no s'ha de basar en un tuit", ha dit Duran respecte de l'estratègia comunicativa del Govern.

A més, la representant popular ha lamentat que només "un 3% dels dependents de les Illes reben ajuda a domicili". "Som la darrera comunitat d'Espanya", ha emfatitzat, i ha assegurat que el PP reforçarà aquesta àrea i agilitzarà els tràmits per accedir a les ajudes de dependència.

No a la duplicitat de càrrecs, però amb excepcions

Quant a la ponència dels estatuts i el reglament del partit, el document assenyala que "en general" no es permetrà que una sola persona tingui més d'un càrrec. El que no ha aclarit el president del Comitè Organitzador del congrés, Mauricio Rovira, és quines seran les excepcions a aquesta norma general. "El text diu 'en general'", s'ha limitat a assenyalar.

Rovira també ha presentat el lema del congrés, el qual serà "Centrats en l'alternativa". Els documents de les ponències es debatran per via telemàtica el 20 de juliol i es presentaran el 24 durant l'acte al Palau de Congressos, on es preveu que hi assisteixin entre 600 i 900 militants.

stats