Crisi política
Política 18/10/2023

Tensió dins el PP per la gestió de la lliure elecció de llengua amb Vox

Fonts populars confessen que s'ha apurat en la negociació i admeten certa descoordinació en la presentació de les esmenes

4 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens

PalmaTensió important al si del Partit Popular i del seu grup parlamentari per la manera de gestionar la Proposició No de Llei (PNL) de Vox que pretenia estendre la lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives i que no ha comptat amb el suport dels populars. El Govern de Marga Prohens ha pogut comprovar aquest dimarts en sessió parlamentària que la reducció de la presència del català a tots els àmbits és l'obsessió del seu soci, que està disposat a bloquejar el que faci falta per assegurar el seu objectiu. Vox ha deixat clar a la Cambra, amb el seu 'no' al sostre de despesa, que posarà tots els entrebancs que calguin a l'Executiu si no atén les seves prioritats.

Segons fonts consultades per l'ARA Balears, el malestar popular ve de no haver evitat que aquesta proposició "arribàs així formulada al Parlament, per a totes les etapes", i que no es negociassin els canvis amb més temps. De fet, les fonts admeten que s'han "apurat massa els temps de la negociació en l'àmbit parlamentari", fet que ha provocat que la portaveu adjunta, Marga Duran, hagi presentat aquest dimarts unes esmenes a les 9 h del matí, quan el reglament estableix que el límit temporal són les 14 h del dia anterior a la sessió plenària.

Esmenes 'in voce'

Només en cas d'errades tècniques, tipogràfiques, la mesa pot admetre fora de termini esmenes que rectifiquin les ja presentades per un grup. En el cas que es formulin noves esmenes que afectin al contingut del ja presentat, conegudes en l'argot parlamentari com in voce, es requereix unanimitat dels diputats per acceptar-les. "Un escenari d'unanimitat que era improbable", confirmen aquestes fonts, i per tant es lamenta que de bon matí, abans del ple, es registrassin quatre esmenes, una per a cada punt de la proposició de Vox, "que no tenien cap possibilitat de prosperar".

El grup parlamentari popular, al seu document d'esmenes, justifica el retard en la presentació per "una dificultat tècnica agreujada per un problema de salut" d'un dels assessors parlamentaris del PP. Però diverses fonts parlamentàries consultades confirmen que en realitat s'estava intentant salvar una situació en la qual "s'anava a evidenciar el primer gran xoc amb Vox". Una confrontació que s'ha acabat produint, que ha escenificat les diferències entre populars i Vox en la matèria lingüística, i que ha acabant impedint l'aprovació del sostre de despesa.

Per la seva banda, fonts properes a la formació d'ultradreta asseguren que "en el grup s'han discutit totes les posicions i s'ha acceptat la decisió de la majoria: si el PP votava en contra de la PNL o s'abstenia, no es votaria el sostre de despesa. No ha estat una decisió fàcil de prendre". Aquesta situació ha tensat molt alguns membres de l'Executiu, per la importància de l'aprovació del sostre de despesa. Però fonts properes a Vox afirmen que "el Govern no s'ha trobat amb cap sorpresa perquè els hem avisat", i recorden que "Vox no ha incomplert el pacte, perquè el pacte no parla de sostre de despesa, només de no presentar cap esmena a la totalitat dels pressupostos".

Un dels motius de l'enuig de destacats membres del PP, alguns d'ells membres del Govern, és que la PNL de Vox es va registrar el dia 2 d'octubre, és a dir, fa dues setmanes, i fins ahir el grup parlamentari popular no va formular les seves esmenes per intentar aprovar la proposició dins el marc de l'acord de govern que mantenen ambdues formacions. En concret, si es consulta al registre del Parlament, es pot observar com una de les esmenes està registrada precisament al límit, a les 14 h.

Imprecisió popular

Totes les esmenes registrades dilluns pel PP intentaven 'dissoldre' en el temps l'aspiració de Vox d'estendre la lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives. En aquesta línia, destaca per la seva imprecisió una de les modificacions, la que pretenia donar una nova redacció al primer punt de la PNL: "El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a garantir a les famílies de l'alumnat de les Illes Balears la lliure elecció de la llengua del primer ensenyament per al curs 2024-2025.", assegura l'escrit popular. 'Primer ensenyament' és un concepte que no vol dir res en matèria educativa, i que, per tant, seria inaplicable.

Segons les fonts consultades per l'ARA Balears, s'ha reformulat la proposta a partir de les indicacions de l'equip de la Conselleria d'Educació situant la lliure elecció de llengua "a Infantil i primer cicle de Primària per al curs 2024-2025, en els centres que sigui possible". Per tant, una de les estratègies dels populars que han repetit en públic més d'una vegada és la de 'relaxar' les presses de Vox per implantar la lliure elecció de llengua, sempre amb l'argument de manca de mitjans i de la necessitat de "mantenir el diàleg amb la comunitat educativa" i assegurar al màxim la seva complicitat. Ho va tornar a dir aquest dilluns la presidenta Prohens en un berenar informatiu a Madrid.

En tot cas, res del que s'ha registrat aquest dimarts tenia ja cap possibilitat de prosperar, perquè les esmenes vigents, quan la Cambra no ha acceptat canviar-les, eren les registrades dilluns. I Vox en cap cas volia modificar la seva proposició en el sentit de rebaixar-la. Fonts properes a Vox afirmen: "Si pensaven que ens abstindríem i que negociaríem una PNL descafeïnada, estaven equivocats".

Vox no pensa afluixar

Per molt que el Partit Popular insisteix una i altra vegada que la temporalització de com s'implementa la lliure elecció de llengua no està pactada, la realitat és que la visió de Vox és discrepant. Fonts properes al partit ultra repeteixen que "sabem que aquest curs ja no compta. Donàvem un any per preparar llibertat d'elecció de llengua a Primària i un altre any per a les altres etapes. És que duim una etiqueta que diu que som beneits?", es demanen fonts properes al partit d'extrema dreta. "Ho faran el darrer any per por de les camisetes verdes?", es demanen. "Tenen por de la controvèrsia, dels mitjans que es tiren damunt i de la polèmica social", conclouen.

El que està clar és que el Govern de Prohens té al davant el repte de convèncer el seu soci que la implantació de la lliure elecció no es farà de cop ni pertot, però els d'extrema dreta responen amb la seva claredat habitual: "Si tot continua igual, Vox està disposat a tornar a votar que no al sostre de despesa".

stats