Crisi de Vox a les Illes Balears
Política 29/01/2024

"Sorpresa màxima" en el Govern per l'expulsió de Le Senne i De las Heras de Vox

Marga Prohens fa "una crida a la responsabilitat" i diu que la situació només afecta el Parlament

3 min
Antoni Costa i Marga Prohens al Ple del Parlament

PalmaL'expulsió del president del Parlament, Gabriel Le Senne, i de la cap de Vox, Patricia de las Heras, del grup parlamentari d'extrema dreta ha agafat desprevingut el Govern, fonts del qual han reconegut que hi ha "sorpresa màxima " a l'Executiu per aquesta situació. Ara bé, asseguren que es tracta "d'un problema intern de Vox", encara que la divisió interna del soci d'investidura pugui afectar les iniciatives que el Govern ha de presentar davant la Cambra. Pel que fa al relleu a la presidència del Parlament, fonts dels populars han assenyalat que "correspon a Vox" fer una nova proposta, una vegada la Mesa tramiti l'expulsió de Le Senne i De las Heras. "Entenem que no correspon al PP", reiteren. Així, els populars es limiten a assenyalar que respecten les decisions del grup de Vox i que estan a l'expectativa del que passi una vegada es tramiti l'expulsió dels dos diputats.

Per la seva banda la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha fet "una crida a la responsabilitat" davant aquesta crisi i ha defensat que es tracta d'una situació "que afecta el Parlament" i no el Govern. A més de manifestar "respecte" per la situació interna de Vox, la presidenta ha reconegut que és "una situació desagradable per al PP", segons ha informat Europa Press. "Som un garant d'estabilitat, som un partit seriós i continuam treballant", ha afegit, i ha remarcat que continua amb la seva agenda amb normalitat i que les conselleries funcionen amb "l'estabilitat que dona haver aprovat els pressupostos".

Prohens ha desitjat que Vox "solucioni com més aviat millor aquesta crisi interna", i ha recordat que no és la primera vegada que hi ha un relleu a la presidència del Parlament per una expulsió d'un partit, en al·lusió a Xelo Huertas i la seva sortida de Podem. Quant a la fiabilitat de Vox com a soci, la presidenta ha insistit que és "lleial a la paraula donada" i al seu programa de govern.

Cal recordar que Gabriel Le Senne va ser elegit president del Parlament en virtut de l'acord d'investidura del PP i Vox, gràcies al qual Marga Prohens va accedir a la presidència del Govern. Vox ha registrat aquest mateix dilluns l'expulsió de Le Senne i De las Heras, una decisió que deixa el grup d'extrema dreta amb cinc diputats. Vox va començar la legislatura amb vuit diputats, però la sortida del president del Parlament i de la líder del partit a les Illes se suma a la del menorquí Xisco Cardona, que és diputat no adscrit des d'octubre, després de la polèmica que va endarrerir l'aprovació del sostre de despesa per part del Govern.

El PSIB responsabilitza Prohens de "la crisi institucional sense precedents" 

El portaveu del PSIB en el Parlament, Iago Negueruela, ha titllat de "crisi institucional sense precedents" la situació política a les Balears després de la decisió del grup parlamentari Vox d'expulsar la presidenta del partit, Patricia de las Heras, i el president del Parlament, Gabriel Le Senne, i n'ha responsabilitzat la presidenta del Govern, Marga Prohens. "Això és el que passa quan no vols governar", ha assenyalat i ha lamentat que "les Balears no es mereixen el comportament que té la presidenta Prohens", segons ha informat Europa Press.

En aquesta línia, ha mencionat la situació a Formentera, "amb un president que no sap on està". Després ha fet referència a Menorca, "una illa on no hi ha pressupostos ni govern". Finalment, ha parlat de la situació general a les Illes, "on no hi ha president del Parlament", qui cessarà formalment dimecres. "És Prohens qui s'ha de posar al capdavant de les institucions. Això és el que passa quan no vols governar, i té un problema democràtic important de posar-se al capdavant", ha reiterat Negueruela.

MÉS fa una crida a la "responsabilitat" del PP: "Prohens sustenta el seu Govern amb episodis constants de transfuguisme"

MÉS per Mallorca ha fet una crida a la "responsabilitat" del PP després de l'expulsió de Le Senne i De las Heras del grup parlamentari de Vox, i ha lamentat que Prohens "sustenti el seu Govern amb episodis constants de transfuguisme". "Això és gravíssim, perquè va en contra de la credibilitat de les institucions davant de la ciutadania", ha assenyalat el portaveu de MÉS, Lluís Apesteguia. Els ecosobiranistes registraran aquest mateix dilluns la compareixença de la presidenta del Govern perquè expliqui "com pensa continuar governant en aquesta situació d'inestabilitat política" i "si pensa continuar sustentant el Govern en l'extrema dreta i trànsfugues".

"El pròxim president del Parlament no pot ser de Vox. No es poden continuar tirant les institucions al fang", ha assegurat Apesteguia, a més de recordar l'oferiment del partit ecosobiranista d'actuar amb responsabilitat institucional si els populars renuncien al suport de Vox.

stats