Política 29/10/2015

Forcadell obre la porta a un "doble ple" el 9-N per aprovar la declaració rupturista abans de la investidura

La CUP encara veu marge per desbloquejar la mesa del Parlament i poder votar el document en un ple extraordinari el 6 de novembre

Ara
3 min
Carme Forcadell, ahir presidint el Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaLa tramitació de la proposta de resolució d'inici del procés cap a l'estat català, registrada aquesta setmana per Junts pel Sí (JxSí) i la CUP al Parlament, està paralitzada per la petició de reconsideració de C's, PSC i els diputats del PPC'sPSCPP. I la demora dels populars en la constitució del seu grup parlamentari impedeix que es constitueixi la junta de portaveus, l'òrgan que pot desbloquejar la suspensió momentània de la declaració de ruptura. Davant d'aquesta situació, la incògnita és saber quan es podrà aprovar el document acordat per les forces independentistes i, en tot cas, si es podrà sotmetre a votació abans del ple d'investidura previst per al 9-N, tal com desitgen JxSí i la CUP.

La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha deixat entreveure aquest dijous quina podria ser la solució. En declaracions a La Xarxa, Forcadell s'ha inclinat per la celebració d'un "doble ple", el mateix dia 9 de novembre: un al matí, per aprovar la declaració de ruptura, i un altre a la tarda, dedicat a investir un president. Es tracta d'una fórmula que permetria, a més, celebrar les dues sessions en un dia amb una forta càrrega simbòlica per al procés.

Per a la CUP, en canvi, encara hi ha marge per aprovar la declaració en un ple extraordinari el divendres 6 de novembre. "Pensem que es podrà desbloquejar a la mesa i que tenim els dies suficients perquè ple extraordinari sigui el 6 de novembre", ha afirmat el diputat cupaire Benet Salellas en una entrevista a RAC1.

Fonts del Parlament, però, no veuen clar aquest escenari. I és que si el PP pretén demorar aquest procés al màxim –tal com ha donat a entendre–, presentarà la composició del seu grup el dia 5 a la nit. La declaració de sobirania començaria a tramitar-se, doncs, el dia 6 al matí, i encara hauria d'esperar 48 hores –corresponents al període fixat per esmenar el text– abans d'arribar al ple. En cas que els populars no apuressin els terminis, Forcadell ha confirmat en declaracions a RNE que fins i tot es podria habilitar el Parlament el dissabte, dia 7, per celebrar el ple extraordinari.

El diputat de la CUP Antonio Baños, de la seva banda, que ha tret importància aquest dijous a la data de votació de la declaració. "Si és el 6 estarem, i si és el 9 doncs és el 9. El que volem és que es voti", ha argumentat al Parlament.

CSQEP exigeix a JxSÍ i la CUP que no violin el reglament del Parlament

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), Joan Coscubiela, ha sortit al pas de les declaracions de Forcadell i Salellas, a qui ha recordat que -en cas que el PP esgoti els terminis per constituir el seu grup parlamentari- "no hi ha manera" d'aprovar la resolució independentista abans del ple d'investidura del 9-N, llevat que que es "violi de manera brutal" el reglament del Parlament.

Segons Coscubiela, la maniobra de JxSí i la CUP amb aquesta resolució és pròpia d'un moviment tàctic propi de jocs de taula "com el Risk o l'Stratego". En referència al contingut de la declaració, a més, ha considerat que és "poca seriosa", que té "poc rigor" i que està pensada per a l'"autoconsum" dels seus impulsors.

Petició de Ciutadans i PSC

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat als serveis jurídics del Parlament que emetin un informe sobre la proposta. Es refereix a tres aspectes. El primer, saber si es pot admetre en el marc jurídic-institucional de la cambra. El segon, si és correcte debatre-la tenint el Govern en funcions i sense les comissions constituïdes al Parlament. I, el tercer, tenint en compte "altres qüestions jurídiques rellevants relatives a l'admissibilitat, contingut i recursos que si s'escau siguin procedents envers l'acord que en declari la seva admissibilitat".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha enviat una carta a Forcadell en què li demana un informe jurídic sobre el text pactat entre Junts pel Sí i la CUP.

stats