RETORN DE DRETS
Política 17/07/2015

La sanitat torna a ser universal

El Govern balear restableix el dret a 15.000 immigrants irregulars que el varen perdre amb el PP

Q. T.
3 min
15.000 BENEFICIATS El restabliment d’aquest dret, que varen perdre l’any 2012 amb l’aplicació per part de l’anterior Govern del PP de la reforma impulsada per l’executiu popular de l’Estat, es farà efectiu a partir de demà. Es calcula que la mesura beneficiarà 15.000 persones.

PalmaL’assistència sanitària tornarà a ser universal i gratuïta a Balears. El nou Govern progressista restableix la cobertura sanitària als immigrants que viuen en situació irregular a les Illes. D’aquesta manera se’ls retorna el dret a l’atenció mèdica i a la prestació farmacèutica en les mateixes condicions que tenen la resta de ciutadans que resideixen legalment a l’Arxipèlag. El restabliment d’aquest dret, que varen perdre l’any 2012 amb l’aplicació per part de l’anterior Govern del PP de la reforma impulsada per l’executiu popular de l’Estat, es farà efectiu a partir de demà. Es calcula que la mesura beneficiarà 15.000 persones.

Després de la reforma sanitària de l’any 2012, els immigrants en situació irregular varen perdre la targeta sanitària i passaren a tenir dret només a ser atesos d’urgència, en els casos de maternitat i en l’atenció infantil fins als 18 anys. A més, Sanitat es va comprometre a no deixar sense tractament els malalts crònics o greus, però l’atenció l’havia de finançar el país d’origen si existís conveni de col·laboració. Quan no existia, l’immigrant havia de ser atès només quan el facultatiu determinàs un risc vital. En una reforma posterior, que s’ha aplicat enguany, s’havia retornat parcialment el dret a l’atenció primària als immigrants irregulars, si complien un seguit de requisits, però en cap cas recuperaven la targeta sanitària.

Ara, a instàncies del Govern, el director general del Servei de Salut ha redactat una instrucció que possibilita que aquest col·lectiu pugui accedir a la totalitat de la cartera de serveis i tenir els mateixos drets que qualsevol resident en el territori de les Illes Balears. Aquesta mesura, que es farà efectiva a partir de dilluns, farà que els nous usuaris tinguin garantit l’accés a l’atenció primària, a l’atenció hospitalària i a la prestació farmacèutica. L’obtenció d’aquest dret serà a instàncies de la persona interessada, que haurà de demanar cita prèvia (al telèfon 971 225 772) per iniciar el procés, que acabarà amb l’obtenció d’un document específic, diferent de la targeta sanitària dels altres ciutadans.

El reconeixement del dret serà per períodes de 12 mesos prorrogables. Per poder obtenir aquest dret, hauran de complir el requisit de ser una persona estrangera en situació administrativa irregular; no provenir d’algun dels estats membres de la Unió Europea, de l’Espai Econòmic Europeu o de Suïssa, o dels països no comunitaris amb els quals Espanya té subscrit un conveni bilateral de Seguretat Social; no tenir dret al reconeixement de la condició d’assegurat o beneficiari per qualsevol altra administració; ser major de 18 anys (els menors tenen reconegut al dret a l’assistència sanitària) i no tenir recursos econòmics.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, que va comparèixer ahir per anunciar l’acord aprovat en Consell de Govern, estimà que uns 15.000 ciutadans de Balears sense permís de residència podran recuperar el dret que varen perdre l’any 2012, quan l’Executiu anterior va complir estrictament el decret estatal. I va justificar que no se’ls expedeixi la mateixa targeta sanitària que a la resta de ciutadans perquè, segons va dir, resulta més “senzill” fer-los un document específic, que és com s’ha fet també en altres comunitats on se’ls ha mantingut el dret a l’assistència sanitària.

La responsable apuntà que no hi ha dades del suposat estalvi que hauria implicat l’aplicació d’aquella mesura, però sí que hi ha estudis que demostren que la derivació dels immigrants irregulars a urgències, l’única alternativa que hi havia perquè poguessin ser atesos, sí que resultava més cara que assignar-los un metge de capçalera i beneficiar-se de la resta de serveis. El portaveu del Govern, Marc Pons, va afegir que la retirada de la targeta sanitària a uns 20.000 residents irregulars fou una decisió “econòmicament ineficaç i socialment cruel”, i va recordar que la restitució d’aquest dret és una prioritat per al nou Govern d’esquerres.

stats