Negociacions per a la investidura a l'Estat

Sánchez dona per fet l'acord amb Puigdemont: "Hi haurà govern progressista"

El líder del PSOE evita parlar de la desjudicialització del Procés en el seu desembarcament a Catalunya

3 min
Festa de la Rosa del PSC

GavàEl president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha llançat aquest diumenge un missatge d'optimisme, tot i que encara no té assegurat els suports per ser investit. En plenes negociacions per obtenir l'aval de les forces independentistes, especialment de Junts, el candidat socialista ha donat per fet l'acord amb la formació de Carles Puigdemont. "Hi haurà govern progressista!", ha exclamat. I ho ha dit sense fer cap gest a l'independentisme en la seva aposta per desjudicialitzar el Procés i receptant, com sempre, únicament diàleg en el marc de la Constitució.

En el tradicional acte de la Festa de la Rosa, que ha tornat a aplegar milers de persones a la Pineda de Gavà, Sánchez no ha aprofitat el seu desembarcament a Catalunya per fer cap picada d'ullet a l'independentisme i s'ha limitat a fer una crida a la "convivència" amb "el diàleg amb els territoris" com a bandera. "Quan va estar més a prop de trencar-se Espanya va ser amb Mariano Rajoy i amb una DUI al Parlament. Ara girem full, apostant per la concòrdia i el retrobament", ha subratllat.  

El líder del PSOE, que l'any passat va ser baixa en aquest acte pel coronavirus, ha centrat el seu discurs a carregar contra el seu homòleg del PP, Alberto Núñez Feijóo, que aquesta setmana se sotmet a la investidura com a guanyador dels comicis, per convocar una manifestació contra ell per obrir la porta a l'amnistia. "Es tracta d'una investidura fallida d’un candidat fallit", ha reblat abans d'afirmar irònicament que "el PP deu estar celebrant ara que li queden quatre dies per perdre la votació", en referència a la manifestació d'aquest diumenge a Madrid.

"Ara es manifesten contra la investidura d’un candidat socialista abans de la investidura", ha afegit irònicament, davant de l'ovació d'un públic entregat. Després de citar el cas Gürtel i la policia patriòtica, Sánchez ha lamentat que els populars apel·lin a "la pitjor de les corrupcions, que és el transfuguisme". "Van de mal en pitjor, però hi haurà un govern socialista, ho sento", ha reblat. En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol en funcions ha acusat la dreta de no acceptar la derrota. "Ayuso em demana eleccions; porten quatre anys així i quan es vota em tornen a demanar eleccions. El problema és que el PP no accepta els resultats de les urnes", ha etzibat. "L’aposta de Feijóo i Abascal va fracassar el 23-J", ha conclòs.   

En la seva diatriba contra la formació conservadora, el president espanyol en funcions ha replicat que la igualtat la posa en risc aquest partit amb els seus pactes amb l'extrema dreta. “El PP no es preocupa per Espanya perquè van votar en contra d’apujar el salari mínim i les pensions”, ha criticat, i ha assegurat que ara buscarà "vots sota de les pedres" per aconseguir una nova pujada.    

Sánchez ha denunciat la desorientació dels populars i ha posat d'exemple l'aprovació de l'ús de totes les llengües oficials al Congrés, aprovada aquesta setmana. "No es pot perdre el sentit de la realitat o estar perdut”, ha criticat en al·lusió al fet que el PP hagi "defensat en euskera que no es pugui utilitzar l’euskera al Congrés". “Totes aquestes llengües són espanyoles!”, ha afegit després de destacar que ara els ciutadans se senten més representats.

Illa, contra un possible 'tamayazo': "Els socialistes ens vestim pels peus"

El líder del PSC, Salvador Illa, també ha carregat contra Feijóo per presentar-se a una investidura fallida. "És inaudit que es dediquin a congregar manifestants en lloc de buscar suports; se senten còmodes anant a la contra perquè no saben fer propostes", ha dit el màxim dirigent dels socialistes catalans. Així mateix, s'ha referit a les crides del PP als diputats socialistes a donar suport al candidat popular. "És una autèntica vergonya que invoquin un nou tamayazo. Els socialistes ens vestim pels peus, i dels peus al cap", ha afirmat enmig d'una gran ovació.

Illa intervenint a la Festa de la Rosa del PSC.

El dirigent socialista ha agraït els gestos de Sánchez amb el català i ha sentenciat que "l'Espanya plural i diversa no és compatible amb un govern de la dreta". També ha defensat l'aposta del diàleg del president del govern espanyol amb Catalunya, que ha definit com "el camí de la política en majúscules". "¿Com pot ser dolent aquest camí?", s'ha preguntat, i ha ressaltat que "Catalunya avui està millor que fa quatre anys, sobretot en convivència, i tot això amb el govern de la Generalitat més dèbil i sense rumb de la història".

Un camí, ha exposat, en què queda una "última etapa" i que no és cap altra que la que el porti a ell al Palau de la Generalitat. "Ens queda una última etapa, vull ser el nou president de la Generalitat", ha exclamat acompanyat de crits de “¡presidente!, ¡presidente!”, un càrrec que Sánchez veu més a prop d'aconseguir que no pas ell.

stats