JUDICI AL FRANQUISME
Política 12/11/2014

La germana de Puig Antich considera "històrica" l'ordre de detenció contra Martín Villa i Utrera Molina

Mercè Puig Antich té poca confiança que la justícia espanyola respongui a la petició

Acn
2 min

BarcelonaMercè Puig Antich, germana de l'últim executat a garrot vil per la dictadura franquista, Salvador Puig Antich, ha qualificat d'"històrica" l'ordre de detenció dictada per la Interpol per crims contra la humanitat contra els exministres del règim Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina -sogre de l'exministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón- i contra 17 alts dirigents més del franquisme. L'ordre arriba després que la jutgessa argentina María Servini de Cubría en demanés l'extradició a l'estat espanyol la setmana passada. Puig Antich ha mostrat poca confiança en les ganes de col·laborar de la justícia espanyola però en declaracions a l'ACN ha assegurat que lluitarà "perquè això arribi a bon port".

La germana de l'anarquista executat pel franquisme com a condemna per la mort d'un policia de la brigada politico-social -en un judici que anys després es va constatar ple d'irregularitats- ha subratllat que una ordre de detenció com la que ha passat la Interpol argentina a la Interpol espanyola és "la primera vegada que passa", per la qual cosa no ha dubtat a qualificar el fet "d'històric".

També ha destacat que la Interpol argentina dicta l'ordre "amb caràcter d'urgència", per la qual cosa, creu que la vintena d'afectats s'hauran de presentar davant l'Audiència Nacional on és possible que es prengui alguna mesura cautelar, com ara retirar-los els passaport o fer-los presentar cada quinze dies.

Tot i això, Puig Antich té poca confiança que la justícia espanyola atengui les peticions de la Interpol. "És molt difícil", ha admès, i ha recordat que "ja va passar amb el Muñecas". La germana de l'anarquista executat es refereix a l'exguàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar, reclamat igualment per la jutgessa Servini per tortures durant el franquisme. L'Audiència Nacional va rebutjar la petició d'extradició per considerar que el delicte havia prescrit.

Tot i això, la Coordinadora estatal de suport a la querella argentina contra crims del franquisme (Cequa), a la qual pertany Puig Antich, no llença la tovallola: "Nosaltres també hem de lluitar perquè això arribi a bon port", ha assegurat. "Confiem que aquesta vegada són una vintena de persones", ha afegit, per acabar declarant: "No ho podem desaprofitar. Fa molts anys que la gent que forma Ceaqua lluita per això. Ara ja toca".

stats