Política 27/11/2018

11.000 residents extracomunitaris podran votar a les eleccions municipals del 2019

Els acords de reciprocitat que manté Espanya amb 12 països permetran participar en aquesta convocatòria més de 280.000 estrangers

Ara Balears
2 min
11.000 residents extracomunitaris podran votar a les eleccions municipals de 2019

PalmaUn total d'11.049 residents a les Illes de nacionalitat estrangera podran votar a les pròximes eleccions municipals del maig del 2019 gràcies als acords de reciprocitat que manté Espanya amb altres països.

Més de 280.000 nacionals de Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, l'Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú i Trinidad i Tobago residents a Espanya podran votar en les eleccions municipals del proper mes de maig si s'inscriuen prèviament en el cens, segons informa Efe.

Amb aquesta finalitat, l'Oficina del Cens Electoral enviarà els pròxims dies una comunicació als 280.316 estrangers per informar-los que han d'inscriure's en el cens electoral entre l'1 de desembre i el 15 de gener, segons un comunicat difós aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística.

En les eleccions municipals del 2019 hi podran votar els residents a Espanya, majors d'edat el dia de la votació, que siguin nacionals dels esmentats països, que són els que tenen signat amb Espanya un acord de reciprocitat de vot en comicis locals.

Els qui desitgin participar en aquestes eleccions han de sol·licitar la seva inscripció en el cens electoral i complir les altres condicions dels acords.

Les condicions establertes en tots els casos, amb excepció de Noruega, són estar en possessió de l'autorització de residència a Espanya i haver residit de manera legal i ininterrompuda durant, almenys, els cinc anys anteriors a la sol·licitud d'inscripció en el cens electoral.

El sol·licitant també ha de figurar inscrit en el padró del municipi de la seva residència habitual, que és on podrà exercir el dret de vot. En el cas concret de Noruega, s'ha d'haver residit a Espanya, legalment i ininterrompuda, durant més de tres anys. Els nacionals dels 12 països residents a Espanya que compleixin les condicions de l'acord respectiu podran sol·licitar la inscripció en el cens electoral des del proper 1 de desembre fins al 15 de gener de 2019.

Per facilitar aquest tràmit, l'Oficina del Cens Electoral (OCE) remetrà per correu postal una comunicació a 280.316 residents a Espanya d'aquests 12 països perquè sol·licitin la seva inscripció en el cens electoral.

Del total de comunicacions, 262.480 corresponen a estrangers que compleixen totes les condicions de l'acord i que rebran una clau per poder realitzar la inscripció en el cens electoral per internet.

Els restants 17.836 estrangers hauran de realitzar la inscripció en el cens electoral per correu postal, aportant un document en vigor que justifiqui l'autorització de residència a Espanya o un certificat de residència expedit per la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, que pot obtenir-se en qualsevol dependència policial.

Igualment, la inscripció en el cens electoral també podrà ser realitzada acudint als ajuntaments on estiguin empadronats en el termini indicat anteriorment. Madrid és la província amb major nombre de comunicacions (70.385), per davant de Barcelona (49.031) i Múrcia (23.221). Per país de nacionalitat, el major nombre de comunicacions que s'enviaran correspon a l'Equador (84.771), seguit de Colòmbia (67.973) i Bolívia (49.277).

stats