El rei emèrit
Política 29/11/2022

El rei emèrit espanyol arriba a un acord amb Hisenda i pagarà els regals de les caceres

Els fets van tenir lloc després de la seva abdicació i no el protegia la llei d'inviolabilitat

2 min
Joan Carles I en una imatge d’arxiu.

BarcelonaJoan Carles de Borbó i l'Agència Tributària han arribat finalment a un acord: el rei emèrit pagarà la quantitat que Hisenda li reclama des de fa temps pels regals que li van fer perquè pogués anar a caçar entre 2014 i 2018. Els fets van tenir lloc després de la seva abdicació, el juny del 2014 i, per tant, no el protegia la llei d'inviolabilitat.

L'emèrit, que continua exiliat a Abu Dhabi, país on té la residència des de maig del 2020, ha acabat cedint i ha acceptat la sanció, segons ha publicat el diari El Mundo. Així es tanca una investigació en què també se sol·licitava informació sobre qui havia pagat els viatges perquè pogués caçar. Hisenda va reclamar informació sobre aquests obsequis que, en cap cas, superaven els 120.000 euros anuals. Aquesta és la quantitat límit a partir de la qual no s'estaria parlant de multa sinó de delicte. El fet que siguin menys de 120.000 els euros reclamats per Hisenda ha evitat, doncs, que el monarca hagués de respondre davant de la Fiscalia.

El juny del 2020, Joan Carles de Borbó també va moure peça per evitar un delicte fiscal en un altre cas que neguitejava la Casa Reial: el de les targetes opaques. Es tracta de les targetes de crèdit a nom d’una tercera persona que tant ell com la seva dona, Sofia, així com alguns dels seus nets, haurien fet servir per incrementar el seu patrimoni. El rei emèrit va presentar davant l’Agència Tributària una declaració voluntària, “sense requeriment previ”, per regularitzar part dels fons. El deute que tenia amb Hisenda s’elevava a 678.393,72 euros amb interessos i recàrrecs inclosos, que també va pagar. Més tard va fer una segona regularització de prop de 4,4 milions d'euros.

stats