El post 23-J

Punt final a la treva entre Podem i Yolanda Díaz

Sumar celebrarà una assemblea després de l'estiu per desplegar orgànicament el partit

4 min
Yolanda Díaz amb Ione Belarra a l'acte de Pamplona d'aquest matí

MadridLa batalla interna que van protagonitzar Sumar i Podem per la coalició de cara al 23 de juliol va quedar en standby durant la campanya. Una treva d'exactament quinze dies. L'endemà de les eleccions, la secretària general de Podem, Ione Belarra, obria foc contra Sumar. Tot i celebrar que els resultats permetin revalidar el govern de coalició, els va considerar insuficients i ho va atribuir al fet que Sumar hagi "renunciat al feminisme" i hagi "invisibilitzat Podem". Dimarts, Yolanda Díaz va evitar respondre a les crítiques, però sí que li va recordar que Unides Podem havia aconseguit un milió de vots en les eleccions autonòmiques i municipals del mes de maig, mentre que Sumar ara n'havia assolit tres. L'intercanvi de dards evidencia que la batalla interna revifa després del 23 de juliol amb un Podem que no renunciarà a marcar perfil propi la legislatura vinent, malgrat deixar de liderar l'espai.

Ja d'entrada, ni Sumar ni Podem es posen d'acord a l'hora de valorar els resultats de diumenge. Els liles no els consideren una victòria com ha pintat Yolanda Díaz, sinó que els comparen als que van obtenir Unides Podem, Més País i Compromís fa quatre anys i subratllen que s'han perdut gairebé 700.000 vots i set escons –el 2019 les tres formacions van obtenir 3,6 milions de vots i 38 escons en total, 35 dels quals d'Unides Podem–. Ara bé, des de Sumar consideren que no es pot fer la comparació perquè és la primera vegada que la coalició es presenta com a tal en unes eleccions i defensen que assolir tres milions de vots en el debut és tot un èxit. De fet, creuen que l'equiparació hauria de ser amb els resultats del 28 de maig, quan Unides Podem va obtenir un milió de vots i va quedar fora de nombrosos Parlaments autonòmics com a Madrid i el País Valencià.

Però a Podem encara dol el veto a Irene Montero. La mateixa Belarra va posar en valor dilluns la "responsabilitat" del seu partit després d'haver firmat un pacte que "cap altra força política hauria acceptat". Les crítiques de la líder de Podem les ha subscrit aquest dimecres el fins ara portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, en la seva última intervenció abans de tornar a la seva plaça de científic al CSIC –com Montero, Echenique també va quedar exclòs de les llistes de Sumar–. El dirigent lila ha assegurat que Podem exercirà la seva "autonomia política" dins el grup parlamentari de Sumar al Congrés. Una autonomia que creu que també adoptaran altres partits de la coalició com ara Compromís i Més per Mallorca, ha exemplificat. De fet, fonts de la formació recorden que en aquesta última legislatura els comuns han votat diferent de la resta del grup en alguna ocasió per diferències ideològiques, com va ser el cas del debat sobre la prostitució.

Podem no dirigirà el grup parlamentari la legislatura que ve, sinó que el seu paper passarà a un segon pla perquè tindrà 5 diputats dels 31 de Sumar. Ara bé, estan disposats a fer valdre les seves posicions i, si convé, trencar la unitat de vot. De fet, les mateixes fonts remarquen que el seu pes i veu al grup no són quantitatius, sinó "qualitatius", en funció dels plantejaments ideològics. A Sumar, de moment, inquieten poc els dards llançats des de Podem per boca de Belarra, Echenique i també de l'exlíder de l'espai, Pablo Iglesias. Consideren que Podem està marcant terreny sabent que no tindrà la influència que tenia fins ara. Defensen que els liles juguin el seu paper, però que també assumeixin que el lideratge és de Yolanda Díaz.

Assemblea general de Sumar

Al Congrés és on es visualitzarà més clarament la relació dels partits que van configurar Sumar, però més enllà de la convivència a la cambra baixa queda per resoldre si això es traduirà en algun lligam orgànic amb la formació de Yolanda Díaz. D'entrada, Sumar pretén fer una assemblea general després de l'estiu per donar forma al projecte. Ara mateix, el partit encara no ha encarrilat els detalls sobre què s'hi debatrà. Els seus estatuts sí que marquen que l'assemblea és la que ha de designar la direcció del partit i també aprovar les ponències polítiques i organitzatives. L'objectiu, ara per ara, és consolidar Sumar com un espai de debat a través dels grups de treball que es van crear ara fa alguns mesos. "Sumar ha vingut per quedar-se", han repetit Yolanda Díaz i el portaveu, Ernest Urtasun, unes quantes vegades. Quin rol assumirà el partit? Com es relacionarà amb la resta de formacions de l'espai? Són qüestions que hauran de resoldre aviat.

Més informació del 23-J

stats