Procés sobiranista
Política 27/10/2022

Puigdemont reivindica la "vigència" de la DUI

L'expresident defensa "preparar-se millor" per aplicar la declaració d'independència aprovada el 2017

3 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, fotografiats al Parlament el 27 d’octubre, el dia en què es va declarar la República de Catalunya.

BarcelonaLa proclamació de la república el 27 d’octubre del 2017 va ser un dia agredolç per a l’independentisme. Just després d'aprovar la declaració d'independència a l'hemicicle, el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que s’acabava de fer un pas “llargament esperat” que representava la “culminació d’un mandat”, però no van passar gaires hores perquè s’evidenciés que el Govern no el tiraria endavant. Aquest dijous, cinc anys després d’aquell 27 d’octubre, el mateix Puigdemont –des de l’exili– ha dit que la DUI és “vigent” i que ara ha arribat el moment de "preparar-se" per "desplegar-la", malgrat que en el seu moment no va tenir cap efecte i que aquell mateix dia el Senat va liquidar l’autogovern de Catalunya. El 155 es mantindria fins a la constitució del govern de Quim Torra, l'any 2018.

“La no aplicació immediata dels efectes polítics de la declaració d’independència no anul·la la seva vigència”, ha argumentat Puigdemont a través d’un vídeo penjat a les xarxes socials amb motiu de l'efemèride, i ha afegit que l’únic camí “realista” és trobar la manera d'aplicar la DUI, ja sigui a través de les “institucions autonòmiques” o les “republicanes”, en al·lusió al Consell de la República, que ell mateix presideix. Com s’ha de fer? No s'ha explicat i, de fet, és la pregunta que sobrevola des de la mateixa tarda del 27 d’octubre del 2017, quan no es va reunir formalment el consell executiu per tirar endavant els decrets que havien de desplegar la república –alguns consellers, entre ells el vicepresident, Oriol Junqueras, no van ni acudir al Palau de la Generalitat– i Carles Puigdemont –juntament amb altres membres del Govern– va emprendre el camí a l’exili, on encara es troba.

“Preparem-nos millor, que ara els coneixem més bé”, ha dit aquest dijous l'expresident. "Aquesta via no s’ha intentat i vam obtenir, avui fa cinc anys, l’aprovació de Parlament per intentar-la”, ha argumentat, agafant-se al fet que fins ara no hi ha hagut cap acord de la cambra que “anul·li” la declaració d’independència.

La plana major del Parlament i  el Govern el dia de la DUI.

Rebuig a la via negociada

Al mateix temps que Puigdemont ha advocat per aplicar la DUI que no es va desplegar el 2017, ha carregat contra la via de la negociació amb l’Estat, que considera que no ha donat fruits malgrat els intents reiterats durant anys. A parer seu, en els darrers anys s’ha demostrat que la via de la “desmobilització i de la dilució del conflicte” no ha proporcionat avenços ni ha millorat la vida dels catalans: “La via de la negociació amb Espanya no té cap recorregut, ni tan sols amb la millora de l’autogovern. S’ha practicat durant dècades i només ha portat frustració”, ha conclòs, i ha fet una crida a la resta d’actors independentistes a fer balanç i canviar d’estratègia. La distància entre els partits i les entitats, però, és ara més gran que mai des de l'inici del Procés.

Carlos Carrizosa aquest matí al Parlament

Aquest dijous hi han ficat cullerada el PP i Ciutadans. "Visca la Constitució i el 155", ha dit el líder taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, i la portaveu dels populars al Parlament, Lorena Roldán, ha assegurat que els catalans encara "paguen les conseqüències d'aquella irresponsabilitat". El més dur, en tot cas, ha sigut el cap de files dels populars, Alejandro Fernández, a Twitter: "8 segons, 5 anys de mentides. [...] De debò us agrada ser enganyats i estafats?".

stats