ENTREVISTA

Agostinangelo Marras: “Si Puigdemont recupera la immunitat serà un problema per a Espanya”

3 min
Agostinangelo Marras: “Si Puigdemont recupera la immunitat serà un problema per a Espanya”

L’advocat italià de l’expresident Carles Puigdemont atén l’ARA després de la suspensió del cas al Tribunal de Sàsser. És un dels advocats més reconeguts a Sardenya.

Amb quins arguments va defensar l’expresident Carles Puigdemont?

— Vam demanar suspendre la decisió a l’espera que Luxemburg decideixi dues coses: la primera, establir si Puigdemont té immunitat. La segona, si el jutge espanyol [Pablo Llarena] és competent per emetre el mandat de detenció. La discussió és si el Suprem podia fer-ho o ho havia de fer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que els fets van passar a Catalunya. Totes dues coses s’han de decidir abans que la situació del president Puigdemont a Itàlia. La fiscalia [italiana] va defensar el mateix. És per això que el tribunal va dictar la suspensió.

¿La fiscalia italiana no havia de defensar el que digués l’espanyola?

— No, només la posició italiana.

Vox va quedar fora del procediment malgrat presentar-se a l’Alguer. ¿Va provocar alguna reacció el fet que fos l’extrema dreta?

— La defensa i la fiscalia vam defensar que en aquesta fase del procediment no està prevista la participació de les associacions. Un partit no està legitimitat per ser-hi. No crec que sigui una qüestió de si és de dreta o d’esquerra.

Puigdemont té un procés d’entrega a Bèlgica i Itàlia. Un cop decideixi Luxemburg, quin estat decidirà sobre el futur de l’expresident?

— Un cop Luxemburg decideixi, Itàlia tindrà la notificació i reprendrà el procés judicial. Així com Bèlgica. Ara bé, si Puigdemont no és aquí [a Itàlia] no el poden portar a Espanya des de Sardenya.

Per què creu que Puigdemont va ser detingut a Itàlia i no a França?

— No puc dir per què no ha sigut detingut a França. Puc dir que a Itàlia va ser detingut correctament perquè hi havia un mandat de detenció [del Suprem]. La policia no podia decidir si ho feia o no.

Però per què només a Itàlia?

— No sé per quin motiu. Puigdemont ha estat a molts països i no hi ha hagut detenció. I ha estat en altres, com Alemanya i Itàlia, que sí. Puc dir perquè sí que ha passat a Itàlia, i és perquè hi havia una ordre de detenció de la Interpol i la policia de frontera la va executar.

Què opina sobre que el Suprem digui que l’euroordre està vigent i l’Advocacia de l’Estat que està suspesa davant de Luxemburg?

— És un bon problema per a Espanya. Luxemburg diu, el 30 de juliol, que l’advocat de l’Estat ha comunicat que el mandat està suspès i després Pablo Llarena diu que no és veritat. És una contradicció que no els afavoreix.

Com s’utilitzarà en la defensa?

— Ara el tribunal europeu és qui ha de decidir si efectivament el president recupera la immunitat.

Malgrat tot, Puigdemont continua sense poder viatjar a Espanya.

— Certament, el mandat espanyol és operatiu i actiu. Si ara entrés a Espanya seria detingut.

¿Si Luxemburg li reconeix la immunitat plena com a eurodiputat [en la resolució del fons del recurs] podria tornar a Espanya?

— Si Luxemburg es pronuncia a favor de la immunitat del president Puigdemont, serà vàlida a tot Europa, també a Espanya. Si això passa serà un problema per a l’estat espanyol perquè haurà de tenir en compte que Puigdemont gaudeix de la immunitat i difícilment podria executar el mandat judicial.

Fins ara, però, no ha respectat la seva immunitat. Què passaria si tampoc ho fes en aquest escenari?

— Podria contravenir el dret europeu. No sé què podria passar.

El Suprem va remetre les euroordres contra Clara Ponsatí i Toni Comín. Se’n va parlar a la vista?

— No s’entén aquesta ordre del jutge espanyol. No es va tractar dins la vista i no s’està tramitant res a la justícia italiana.

¿Abans d’això coneixia el cas català?

— Només el que havia llegit als diaris.

¿El cas de Puigdemont ha afectat la política sarda i la italiana?

Ha tingut un cert efecte en la política de Sardenya, una mica menys en la italiana. Draghi va dir que la política italiana no tenia res a veure amb la detenció, que era una qüestió judicial

stats