Cas Volhov

Puigdemont es querella per prevaricació i malversació contra el jutge del cas Volhov

El seu advocat, Gonzalo Boye, i el cap de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay, també es querellen després que els hagi imputat per traïció

3 min
L'expresident Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, així com el seu advocat, Gonzalo Boye, i el cap de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay, han presentat aquest dimarts una querella pels delictes de prevaricació i malversació contra el magistrat Joaquín Aguirre, el jutge que instrueix el cas Volhov. Tot plegat després que Aguirre mogués fitxa de nou i obrís una peça separada del cas Volhov i hi impliqués Puigdemont, Boye i Alay, a més d'una desena d'ex alts càrrecs de la Generalitat i col·laboradors de l'expresident, entre els quals l'expresident Artur Mas, imputant-los un delicte d'alta traïció, supòsit que no inclou la llei d'amnistia. En l'escrit de 39 pàgines presentat davant la sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al qual ha tingut accés l'ARA, els demandants demanen apartar cautelarment el magistrat de la investigació.

La querella per prevaricació es presenta perquè Puigdemont, Boye i Alay consideren que se'ls vulnera el dret a la tutela judicial efectiva amb l'obertura de la peça separada, ja que es deixa sense efecte la resolució de l'Audiència de Barcelona que demanava l'arxivament del cas. Consideren que el jutge Aguirre "ha dinamitat el sistema judicial i l'estat de dret" perquè s'erigeix "en únic jutge, que tot ho pot davant tothom, fins i tot els òrgans superiors que resolen recursos d'apel·lació contra les seves resolucions".

A més, diuen que l'obertura de la causa separada no és un error d'interpretació del magistrat, sinó una desobediència conscient, i consideren "groller i extravagant" que Aguirre busqués una "solució alternativa a les objeccions tècnico-processals de l'Audiència", en paraules del jutge mateix. Els demandants expliquen que tot plegat forma part d'un "pla per incomplir la interlocutòria [de l'Audiència de Barcelona] consistent a desplaçar uns fets investigats d'una peça a una altra", cosa que consideren un "il·legal mecanisme de clonat" de la causa. Afegeixen que el magistrat ho descriu "sense cap mena de pudor", i que confessa obertament el delicte en l'escrit d'obertura de la investigació.

La justificació per querellar-se contra Aguirre per un delicte de malversació de fons públics és "la capritxosa i arbitrària voluntat del magistrat" d'engegar una investigació policial que "no s'ha de realitzar" perquè l'Audiència de Barcelona ja havia demanat tancar la causa, incorrent així en una "despesa indeguda de fons públics", perquè ha designat a funcionaris policials tasques d'investigació d'una causa que consideren que hauria d'estar tancada.

Puigdemont, Boye i Alay demanen mesures provisionals contra el magistrat i que se'l suspengui de les seves funcions en la investigació del cas, i que s'aturi la investigació que, consideren, implica una vulneració dels seus drets fonamentals, despeses indegudes i "vergonya" a l'administració de justícia. A més, justifiquen aquestes mesures cautelars per la possible reacció que pugui tenir Aguirre davant la demanda. L'escrit també argumenta que Aguirre té un "interès personal" que es denota en la investigació i que es coneix públicament, en referència als àudios on el magistrat es vantava d'estar frenant l'amnistia.

Una desena d'investigats

Per continuar amb la investigació de la suposada ingerència russa durant el Procés per desestabilitzar l'estat espanyol, Aguirre va recuperar la peça separada del cas Volhov sota el nom de Catmón-Igman. La peça no tenia a veure amb Rússia, havia quedat inactiva des del 2021, es referia a un suposat atorgament irregular de subvencions de la Diputació de Barcelona a aquestes dues entitats i assenyalava l'exresponsable de relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas (també present en la nova investigació) i el diputat de Junts Francesc de Dalmases.

A més de Puigdemont, Boye i Alay, en la investigació hi consten l'exconsellera Elsa Artadi, i alhora amistats del líder de Junts que fins ara havien estat alienes a causes judicials, com el periodista Carles Porta o l'empresari gironí Miquel Casals. També hi consten Natàlia Boronat, Zeus Borrell i Aleksander Dmitrenko, i l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que Aguirre creu que va exercir influència en la suposada trama tant quan era a la Generalitat com quan en va sortir.

stats