Baròmetre electoral

El PSOE repunta i amplia l'avantatge sobre el PP en el primer CIS després dels indults

Els socialistes (28,6%) recullen més suport a costa d'Unides Podem (10,6%) i se situen a 5,2 punts dels de Casado

2 min
Pedro Sánchez i Pablo Casado, cara a cara al Congrés.

MadridLa concessió definitiva dels indults als presos polítics no es traduiria en un cost electoral per al PSOE. És el que es desprèn de l'últim baròmetre electoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el primer que recull l'estimació de vot després de l'aprovació de la mesura de gràcia a finals de juny. Elaborat entre el 2 i el 15 de juliol, apunta que els socialistes (28,6%) tornarien a créixer després de dos mesos consecutius de davallada mentre que el PP (23,4%), després d'un important ascens des de l'abril, finalment perdria fins a cinc dècimes respecte al mes passat.

Els socialistes creixerien a costa d'Unides Podem (10,6%), que perd 1,6 punts. Vox, en canvi, torna a augmentar fins a un 13,6% d'estimació de vot després d'una petita caiguda en el baròmetre del juny. El baròmetre, que podria ser l'últim dirigit per José Félix Tezanos, no recull encara l'opinió sobre la profunda remodelació de govern de Pedro Sánchez anunciada el 10 de juliol –de fet, l'enquesta només es va allargar els dos dies posteriors–. El nou ministre de Presidència, Félix Bolaños, va dir ahir dimarts en roda de premsa des de la Moncloa que Tezanos feia una "bona feina" però va evitar confirmar si continuaria al capdavant de l'ens demoscòpic.

Baròmetre del CIS del juliol del 2021

A efectes pràctics, tots els partits estatals menys el PSOE i Vox perden vots. Ciutadans passa d'un 5,7% d'estimació de vot el juny a un 5,5% i Més País també perd quatre dècimes: baixa de la barrera del 4% i es queda en un 3,7%.

Pel que fa als partits catalans, ERC perd tres dècimes i obté un 3,3%, mentre que JxCat recull el diferencial i augmenta exactament tres dècimes, fins a un 1,9%. Al seu torn, la CUP perd una dècima, fins a un 0,7%.

Díaz continua superant Sánchez en valoració

A l'espera de saber al pròxim baròmetre la valoració dels nous membres del consell de ministres, per segon mes consecutiu i des que va aparèixer per primer cop a l'enquesta, la líder d'Unides Podem al govern espanyol, la vicepresidenta segona Yolanda Díaz, supera el president espanyol, Pedro Sánchez, en la nota sobre 10. Els dos polítics augmenten una dècima: Sánchez té un 4,3 i Díaz un 4,7.

Pablo Casado, d'acord amb la baixada del PP, perd dues dècimes fins a un 3,4, mentre que mantenen la nota del juny tant el líder de Més País, Íñigo Errejón (4,2), com la de Ciutadans, Inés Arrimadas (3,5) i el de Vox, Santiago Abascal (2,8).

Vox es querella contra Tezanos

Amb la perspectiva que sigui l'últim baròmetre de Tezanos, Vox ha presentat aquest dimecres una querella contra el president del CIS i dirigent socialista. Considera que queden clares les "sabudes i notòries desviacions a favor del PSOE" en els resultats del baròmetre electoral. El partit d'extrema dreta no és l'únic que resta importància a la cuina de l'enquesta. Tampoc hi dona credibilitat el PP, que des de fa setmanes celebra cada enquesta privada que situa Pablo Casado amb el suport suficient per ser el pròxim president del govern espanyol.

stats