Mobilitat
Política 13/09/2023

El PSOE s'alia amb el PP i Vox per impulsar la ronda de Portocristo que el Pacte havia eliminat

La regidora manacorina Núria Hinojosa assegura que en aquest cas la proposta de més asfalt està justificada "perquè la via actual està saturada"

3 min
L'accés a Porto Cristo està saturat als mesos d'estiu i Hinojosa vol una nova ronda

PalmaL'Ajuntament de Manacor va acordar dilluns reclamar al Consell de Mallorca la inclusió d'una segona ronda a Portocristo a proposta del PSOE i amb els vots a favor del PP, Vox i AIPC. La moció, que es va aprovar amb només el vot contrari de MÉS –partit que té la batlia–, contradiu el criteri que els socialistes havien mantingut fins fa només uns mesos, quan precisament varen eliminar aquesta via dels projectes del Pla de carreteres del Consell de Mallorca.

"Jo no vull crear cap polèmica, segurament els companys de Palma tenen una visió diferent a escala insular, però jo faig propostes pel bé de Manacor i per a aquest cas del Port, ja que la ronda actual està saturada", ha dit a l'ARA Balears Núria Hinojosa, regidora del PSOE i autora de la moció que es va aprovar amb la dreta i la ultradreta. La proposta defensa recuperar una segona circumval·lació al nucli de Portocristo quan, precisament fa poc més d'un any, el Pacte d'esquerres l'havia fulminada del Pla de carreteres del Consell juntament amb altres 25 actuacions perquè "s'ha de pacificar el trànsit i cercar altres models de mobilitat", segons va afirmar el titular del departament, Iván Sevillano, el 2022, durant la presentació d'aquesta reducció del model que promovia més asfalt.

Ara, l'Ajuntament de Manacor remetrà l'acord al Consell perquè inclogui en una nova redacció del Pla de carreteres la moció que va dur al ple el PSOE, i que va acabar aconseguint el suport dels partits de l'oposició i dels independents de Portocristo (AIPC). Aquesta darrera formació, tot i formar part de l'equip de govern amb MÉS, va decidir votar-hi a favor. Antònia Llodrà, regidora de la formació AIPC (que dona suport al batle de MÉS, Miquel Oliver), es va dirigir a Núria Hinojosa i li va recordar: "Quan el seu partit va eliminar aquesta ronda fruit dels acords de Raixa, vostè no va dir res". També el PP, per boca de Maria Antònia Sansó, va tenir retrets per a Hinojosa: "Han estat vuit anys al Consell insular i vostè mai no va dir res", en referència a la decisió del Pacte d'eliminar aquest projecte.

El projecte de la circumval·lació, en concret, va ser retirat del Pla director de carreteres per part del responsable del departament, Iván Sevillano, qui en compliment dels acords de Raixa va afirmar que les 26 actuacions eliminades tenien un elevat consum de territori i suposaven precisament apostar pel model de cotxe privat i no afrontar nous sistemes de mobilitat. Per aquest motiu, totes les forces de l'oposició, inclòs Esteban Sureda, de Vox, varen recriminar a Hinojosa que inclogués ara una moció que demana tornar a incloure una ronda que el seu partit va llevar pel seu impacte. "Jo no vull crear polèmiques, i pens que segurament la majoria de rondes i circumval·lacions que es varen eliminar en aquell moment devien ser molt impactants, però en aquest cas pens que està justificada perquè la saturació de l'actual circumval·lació del port, la ronda Oest, ha quedat col·lapsada pel creixement urbanístic que s'hi ha produït. Hi ha supermercats, un futur polígon i dues benzineres", ha explicat Hinojosa a l'ARA Balears.

En nom de MÉS Esquerra, el regidor de l'equip de govern Sebastià Llodrà va defensar el vot contrari a ressuscitar aquesta via de circumval·lació: "Ja tenim el pecat original que és la ronda Oest, i la seva construcció ha provocat el mateix efecte que les rondes de Madrid. En vas fent i es va urbanitzant al mig. Cal canviar aquest model, apostar pel transport públic i no perpetuar el que hem fet fins ara", va afirmar durant la seva intervenció dilluns vespre al ple municipal. "Vostè presenta una moció oportunista", va etzibar a la seva exsòcia de govern, ara a l'oposició, qui ha aconseguit aprovar una proposta de construir més carreteres amb el vot, a més dels independents, del PP i de Vox.

El nou equip que dirigeix la mobilitat al Consell de Mallorca, amb Fernando Rubio al capdavant, ja ha experimentat diverses polèmiques en matèria de carreteres, primer amb la proposta d'eliminar el carril VAO, i posteriorment amb l'anunci del desdoblament amb un nou carril a la via de cintura. L'esquerra ha criticat aquestes mesures perquè considera que promouen el model de més cotxes i no aposten per alternatives al vehicle privat. Aquest va ser l'argument del Pacte per llevar la segona ronda de Portocristo del Pla de carreteres. Ara el PSOE manacorí, amb el PP i Vox i amb els independents de Portocristo, ha aprovat demanar al Consell que l'hi torni a incloure.

stats