Política21/09/2020

El PSOE s'absté en el ple del Consell de Menorca i evita la retirada de la Medalla d'Or a Joan Carles I

Unides Podem hi ha votat a favor, mentre que el PP i Ciutadans hi han votat en contra

Ivan Martin

MaóCom era d'esperar, el PSOE no ha estalonat una proposta que comprometés la imatge del rei emèrit, Joan Carles I, a una administració menorquina. Els casos de presumpte corrupció del monarca i la seva fugida als Emirats Àrabs no són, a judici dels socialistes, prou arguments per aprovar la proposta de Més per Menorca que, únicament, demanava instar la presidenta del Consell, Susana Mora, a liderar els tràmits per a la retirada de la Medalla d'Or, que li fou concebuda l'any 1993 amb 11 vots a favor i una abstenció.

El sentit del vot del PSOE era essencial perquè prosperàs la proposta, ja que el Partit Popular i Ciutadans, com era de preveure, s'hi han posicionat en contra. El portaveu de Més per Menorca, Miquel Àngel Maria, justificava el sentit de la iniciativa: "No ha tingut una actitud exemplar i ni ell mateix, la Casa Reial o el Govern de l'estat espanyol han desmentit les acusacions". La petició de la formació sobiranista ha topat amb el portaveu socialista, Miquel Company, qui curiosament ha criticat la proposta: "Hauríem d'estar preocupats per resoldre la crisi sanitària i econòmica causada pel covid-19 i deixar-nos de debats oportunistes, sense fonament jurídic", mentre reivindicava el republicanisme del seu partit: "Tenim una clara vocació republicana, ara no toca, però deixam la porta oberta per a un futur". Després de sentir la justificació del PSOE, Miquel Àngel Maria ha retret que "no es pot parlar de república i no ser conseqüent, les crisis serveixen per depurar".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la portaveu d'Unides Podem, Cristina Gómez, s'ha mostrat molt crítica amb l'etapa de Mariano Rajoy: "Fa més d'un lustre que el CIS ha deixat de fer preguntes sobre la monarquia, ja està bé de mirar cap a una altra banda i només faltava la seva fugida a un país amb un règim dictatorial". Per últim, el portaveu de Ciutadans, Eugenio Ayuso, ha rebutjat la proposta perquè "és precipitat, no existeix cap imputació formal", i la del PP, Coia Sugrañes, ha acusat Més per Menorca de "voler desestabilitzar i enderrocar la Constitució del 78, que els ha permès defensar el seu republicanisme en aquest ple".