Eleccions a Euskadi

El PSOE baixa el to contra Bildu sobre ETA per no donar raons al PP

La Moncloa defensa els pactes en l’àmbit social mentre Feijóo reclama que trenqui tots els acords

3 min
L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i el candidat del PSE, Eneko Andueza, en un acte a Barakaldo

MadridConscient que la societat basca majoritàriament ha superat el conflicte d’ETA, ni tan sols el PP tenia en la seva estratègia de campanya desgastar EH Bildu i els seus rivals per aquesta via. Però el terrorisme ha acabat entrant al debat en l’última setmana de campanya arran d’una entrevista del candidat abertzale, Pello Otxandiano, al programa Hora 25 de la Cadena SER dilluns a la nit. “ETA va ser un grup, eh... armat”, responia al periodista Aimar Bretos, que li havia preguntat si ETA va ser un grup “terrorista”. Un dels partits que van reaccionar amb més vehemència va ser el PSOE. El seu candidat, Eneko Andueza, va qualificar les declaracions de “baixesa moral, indecència i covardia”. Ara, però, el govern espanyol intenta rebaixar el to contra EH Bildu per no donar arguments a la dreta, que critica que hi pacti a Madrid.

 

Andueza ja no s’hi va referir aquest dimecres en un míting a Barakaldo, però sí que ho ha fet José Luis Rodríguez Zapatero, president del govern espanyol quan ETA va decidir abandonar les armes el 2011. Ara bé, no ha optat per paraules gruixudes contra els abertzales: “El terrorisme va ser terrorisme. Nosaltres diem les coses pel seu nom. Estem convençuts que aquells que tenen dificultats per fer-ho, ho aprendran”. Zapatero ha puntualitzat que no té “ganes de llençar res contra ningú”, però sí que ha demanat un “respecte a la veritat de la història”. La Moncloa també ha fet els seus equilibris per assenyalar la tebiesa d’Otxandiano. La vicepresidenta primera, María Jesús Montero, s’ha fet seves les paraules d’Andueza, i alhora ha defensat els pactes amb EH Bildu pel seu compromís amb l’agenda social. En declaracions als mitjans des de Sevilla, ha subratllat que l’executiu de l’Estat ha tirat endavant mesures vinculades a l’habitatge, la pujada del salari mínim i en matèria de pensions amb el suport de la formació basca.

I és que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’havia agafat a aquesta contradicció del PSOE com la taula de salvació. Des de Girona, ha demanat a Pedro Sánchez que trenqui tots els acords territorials amb EH Bildu i que firmi davant de notari un compromís per no pactar-hi fins que no condemni explícitament la violència d’ETA. Montero s’hi ha tornat recriminant al PP que Vox no condemna la violència masclista ni els atacs homòfobs. “I no li hem demanat que vagi a cap notari”, ha afegit.

Absent en campanya

La qüestió d’ETA havia estat absent durant la campanya a Euskadi. La demoscòpia i l’observació d’experts indiquen que no té recorregut electoral i, per això, és un debat que ha entrat en campanya des de Madrid, on el PP sí que atia el fantasma d’ETA constantment contra Sánchez. Però el candidat a la lehendakaritza, Javier de Andrés, no ho ha utilitzat en els seus missatges, fins que en les últimes hores sí que s’ha referit a les polèmiques paraules d’Otxandiano, però sobretot per criticar el PSOE. Al debat electoral d’ETB de dimarts, Andueza va passar-hi de puntetes i només ho va comentar explícitament la candidata de Vox, Amaia Martínez. Pel que fa al PNB, dimarts s’hi va referir l’encara lehendakari, Iñigo Urkullu, però els jeltzales no entren en aquest joc per no caure en els marcs de la dreta espanyola.

En el seu intent d’ocupar un espai central, Bildu tampoc pretenia picar l’ullet a l’electorat més proper a ETA al llarg de la campanya. Només el líder de Sortu, partit majoritari de la candidatura, Arkaitz Rodríguez, hi ha fet alguna referència.  

stats