Política 22/05/2023

El PSIB assegura que la 'pensió mínima balear' "beneficiarà 65.000 persones" de les Illes

Armengol es compromet a aprovar una llei a les Balears "per poder triar com envellir"

ARA Balears
3 min
Cladera, Escrivá, Armengol i Cabot aquest dilluns a Marratxí

PalmaEl PSIB ha assegurat aquest dilluns que la 'pensió mínima balear', que es vol impulsar la legislatura vinent, si governa després de les eleccions del 28 de maig, "beneficiarà 65.000 persones, 42.000 d'elles, dones". La candidata socialista i presidenta del Govern, Francina Armengol, ho ha anunciat en un acte a Marratxí amb el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. "Serà un complement autonòmic perquè les pensions dels jubilats arribin al salari mínim interprofessional", ha explicat Armengol.

D'aquesta manera, els socialistes han posat aquesta mesura com un exemple de "voler continuar ajudant i protegint la gent, sobretot les persones grans, que són el més important". "I, així ho hem demostrat davant d'una crisi sanitària difícil, en moments de por i d'incertesa", han afegit. Cal recordar que, segons les dades de l'Institut Nacional de Seguretat Social, el 48,5% de les persones pensionistes de les Balears estan per sota del SMI i, d'aquestes, el 60% són dones. A més, aquest complement autonòmic s'inclou dins d'una futura llei "específica" que, en paraules d'Armengol, "comenci per dir com es vol envellir".

"L'objectiu és clar, que cada ciutadà pugui triar com envellir, de quina manera. Una cosa bàsica, atenent que de la covid, Balears va sortir com la comunitat autònoma amb més esperança de vida d'Espanya, i la segona regió de la Unió Europea" , ha assenyalat. En aquest sentit, s'ha compromès a "garantir infraestructures de més llarga estada, com serà el futur parc sociosanitari de Son Dureta; augmentar els recursos per al Servei d'Atenció Domiciliària (SAID) i incrementar places de residència i centres de dia". Així mateix, ha promès, "entre altres mesures, estendre la figura del dinamitzador de zona o reduir la bretxa digital, obligant que l'atenció a les administracions i a empreses privades, com a entitats financeres, sigui presencial".

Per part seva, la presidenta del Consell de Mallorca i candidata a la reelecció, Catalina Cladera, ha incidit que "quan governa la dreta sempre es torna enrere i ja tothom sap què van fer amb el fons públic de pensions i amb tots els pensionistes", i ha afegit que "el PSIB no deixarà que passi i blindarà l'estat del benestar des dels ajuntaments, des del Consell i des del Govern".

Escrivá presumeix de la reforma de les pensions

Escrivá ha afirmat a l'acte que l'alternativa a la reforma de les pensions és "horrorosa" i "endarreriria dècades el que ha avançat" en aquesta matèria perquè "la dreta respon a interessos espuris". "Què hauria estat de tots si no hagués governat l'esquerra a Mallorca, a les Balears i a Espanya?", s'ha demanat el ministre, responent-se que, "com en crisis anteriors, s'haurien destruït milions de llocs de treball a Espanya, gairebé 100.000 a les Balears" perquè "a diferència del Partit Socialista, la dreta, quan governa, du endavant polítiques que responen a interessos molt particulars".

Segons el ministre Escrivà, "això va quedar demostrat amb el drama de les pensions l'any del 2013, quan la pujada que va aprovar el PP va ser només del 0,25%". "Si no s'hagués derogat la reforma dels populars, els pensionistes no només no haurien mantingut el seu poder adquisitiu, sinó que s'hauria vist retallat en un 30%", ha censurat. En aquest sentit, ha reprovat al PP la seva reacció a la reforma actual del sistema de pensions, "introduint inquietud als pensionistes, sense ser capaços d'oferir propostes, solucions i alternatives". "Afortunadament, hem revertit la situació i hem millorat el poder adquisitiu dels nostres majors, dissenyant un sistema marc, amb el màxim consens amb els agents socials i acordat també amb la Unió Europea, que garanteixi les pensions de per vida". Un sistema marc que "reforça els recursos del sistema de la seguretat social i que és perfectament assumible pels empresaris", ha afegit.

stats